Ilie Sarbu (foto), liderul senatorilor PSD, raspunde la intrebarea: Ce si-a propus si ce a reusit Grupul PSD+PC din Senat in sesiunea parlamentara inceputa in septembrie si care se incheie peste cateva zile, la sfarsitul lunii decembrie. De asemenea, Ilie Sarbu analizeaza relatiile cu celelalte grupuri parlamentare din Senat.

• Dupa preluarea conducerii grupului, la inceputul lunii septembrie, primul obiectiv a fost intarirea solidaritatii Grupului si refacerea spiritului de unitate interna, mobilizarea potentialului tuturor senatorilor PSD.
• Actiunile senatorilor PSD au avut ca scop consolidarea pozitiei de principal partid de opozitie si cresterea credibilitatii senatorilor PSD ca principali purtatori de mesaj ai partidului.
• Clarificarea mesajului social democrat pentru evitarea oricaror confuzii in situatia in care concurenta pe zona de opozitie este foarte acerba.
• Telul nostru - afirma Ilie Sarbu - este intarirea imaginii de principal partid de opozitie care se angreneaza in jocul politic, pregatit pentru bataliile politice si, in final, pentru preluarea puterii.
• Perspectiva transformarii regimului politic intr-unul de tip prezidential a impus colaborarea in plan parlamentar cu PNL, obiectivul central fiind apararea statului de drept si a democratiei politice parlamentare. In conditiile actualului raport de forte, cele pro-prezidentiale fiind superioare numeric, opozitia nu dispune de suficiente mijloace pentru a asigura succesul actiunilor sale.
• Faptul ca PSD detine cea mai importanta pondere parlamentara in opozitie constituie un avantaj relativ. PSD a trebuit sa gaseasca o dubla abordare, deoarece a fost situat intre doi adversari - PDL, la putere si PNL in opozitie.
• Fata de proiectele principalului actor al guvernarii - PDL - senatorii PSD au practicat o opozitie radicala si de confruntare, cooperarea punctuala fiind limitata la sustinerea unor acte normative de interes public.
• Incepand cu luna noiembrie 2010, Grupul PSD din Senat a decis ca exceptiile de la votul politic contra puterii sa fie doar tratatele internationale.
• Dialogul si cooperarea cu grupul parlamentar al UDMR au fost mentinute la un prag minim, existand putine teme de interes comun.
• Colaborarea cu grupul independentilor (UNPR) este exclusa, deoarece acest grup s-a constituit si actioneaza ca instrument de santaj si destructurare a opozitiei parlamentare.
• Critica - facuta prin declaratii politice, intrebari, interpelari, interventii in plen la dezbateri - a vizat ineficienta guvernarii coalitiei PDL-UDMR-UNPR, agravarea polarizarii sociale si efectele politicii antisociale, de austeritate, favorabila celor cu venituri mari, dar nefavorabila marii majoritati cu venituri mici.
• Intarirea consultarilor la nivel parlamentar cu partenerii sociali, principalii factori de dialog: sindicate, asociatii profesionale, studenti. In acest sens merita mentionat faptul ca membrii staff-ului tehnic al Grupului parlamentar PSD+PC s-au implicat in desfasurarea unor vizite gratuite in Senat ale elevilor, studentilor, reprezentantilor unor ONG-uri sau organizatiilor profesionale. Vizitatorii, constituiti in grupuri organizate de 20-30-50 de persoane, au avut posibilitatea de a se familiariza cu desfasurarea activitatii parlamentare pe parcursul vizitarii unor spatii ale Senatului din Palatul Parlamentului.
• La finalul vizitelor organizate de membrii Grupului nostru au avut loc intalniri cu vizitatorii in Sala de sedinte a Grupului, la care au participat liderul Grupului - dl senator Ilie Sarbu si alti senatori PSD, dintre care merita mentionat dl Adrian Tutuianu, senator de Dambovita, care a facilitat vizita in Senat a numeroase grupuri de studenti targovisteni.
• Pentru imbunatatirea activitatii Grupului Parlamentar, dar si din dorinta de a crea o legatura familiara intre senatori, au loc reuniuni lunare in circumscriptiile electorale ale fiecarui senator in parte, dintre care putem enumera, pana acum, Bucuresti, Targoviste si Ploiesti, in cadrul carora se dezbat teme de actualitate, se realizeaza o retrospectiva a activitatii de la Senat pe saptamana incheiata sau se stabilesc strategii si etape ce trebuie urmate in cursul saptamanii ce urmeaza.
• In vederea unei comunicari eficiente si transparente,multi dintre senatori detin adrese web sau blogg-uri, iar pentru Grupul Parlamentar PSD am creat special site-ul www.psdsenat.ro ca mijloc pentru mediatizarea activitatii acestora, cu accent principal pe evenimentele initiate sau la care participa, pe declaratiile politice si aparitiile TV.
• Licentiat in teologie si stiinte economice, Ilie Sarbu (n. 26 mai 1950) este senator PSD, in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012. In urma demisiei lui Nicolae Vacaroiu, a devenit presedinte al Senatului in perioada octombrie-decembrie 2008. A fost ministru al agriculturii in guvernul Nastase si, timp de cateva luni, in guvernul Boc 1. In prezent, este liderul Grupului parlamentar al PSD+PC din Senatul Romaniei.