Sala mare a Primariei municipiului Craiova a fost joi scena unui nou conflict intre primarul Antonie Solomon si membrii consiliului local
Cearta dintre executivul si legislativul local a pornit joi de la... culorile fatadelor! Satul sa mai astepte un regulament privind cromatica fatadelor, pe care executivul il promisese de aproape un an, arhitectul Emilian Stefarta a venit el cu un asemenea proiect. In prima faza - acum doua luni - proiectul consilierului Stefarta a fost respins pentru ca avea nevoie de un aviz consultativ al primariei. Acum avizul a venit, intre timp si proiectul a fost imbunatatit, asa ca a fost propus din nou pe ordinea de zi a sedintei consiliului local. Doar ca executivul - prin arhitectul-sef Mircea Diaconescu - a propus niste "amendamente", care ar fi pastrat doar titlul proiectului lui Stefarta, continutul fiind inlocuit cu varianta lui Diaconescu la aceasta reglementare privind cromatica fatadelor. Asa se face ca pe ordinea de zi a sedintei de joi a Consiliului Local Craiova au ajuns doua proiecte care vizau acelasi domeniu.
Luand cuvantul cu privire la ordinea de zi, viceprimarul Marinica Dinca, in calitate de consilier local, a declarat ca va sustine proiectul liberalului Stefarta, ceea ce l-a enervat teribil pe primarul Solomon. "Sunt siderat cand aud ca domnul Stefarta este un mare arhitect, iar domnul arhitect-sef Diaconescu este un fel de necalificat. Eu spun ca este invers", a spus primarul, enervandu-i peste masura pe membrii legislativului local.

"Tupeu", "marlanie", "lipsa de respect"

Primul punct de pe ordinea de zi era cel de "Intrebari si interpelari" la adresa executivului. Incercand sa scape de intrebarile consilierilor, Solomon a propus sa le raspunda in scris la problemele pe care urma sa le ridice. Propunerea a picat insa la vot, asa ca primarul a procedat ca un copil suparat care isi ia jucariile si pleaca. "Vreau sa mai spun doar atat: fiind Craciunul, magia colindelor sa va patrunda in suflet, sa fiti mai buni anul viitor, va urez 'La multi ani!' si va las in continuare in conferinta de presa", le-a spus edilul consilierilor, inainte sa se ridice de pe scaun si sa iasa din sala cea mare a primariei.
Aceasta atitudine aroganta a primarului a fost criticata foarte dur de consilierul Nicolae Marinescu: "Democratia inseamna dialog si respect al partenerului. Nu exista democratie in care numai o parte are dreptate, stie ce are de facut, iar ceilalti n-au decat sa execute ceea ce li se spune. Tocmai ni se spusese ca in primarie s-a desfiintat 'eu' si s-a inlocuit cu 'noi', dar constat ca 'noi' s-a dus de tot. Exista consiliul local si exista institutia primarului, de fapt a primariei, care se numeste executiv. Asta inseamna ca executa, nu instituie dictatura asupra consiliului local. Nu pentru asta am iesit in strada acum 22 de ani!".
Consilierii si-au adus aminte cu aceasta ocazie ca sunt nevoiti sa astepte luni intregi un raspuns din partea primariei pentru vreo problema ridicata de ei, iar atunci cand primesc raspunsul, e formulat in batjocura. Spre exemplu, consilierul Florentin Tudor a cerut luna trecuta o situatie despre stadiul lucrarilor la pasajul suprateran din Valea Vlaicii, iar primaria i-a trimis o situatie a lucrarilor din luna... august!
Reprezentantii primariei au rupt aproape orice legatura cu legislativul local. Miercuri, spre exemplu, consilierii locali au asteptat vreme de cinci ore ca un reprezentant al primariei sa vina in sedinta Comisiei de Urbanism pentru a le explica anumite aspecte din proiectele de hotarari propuse de primar. Desi ii desparteau doar doua usi de sala unde se intrunise Comisia de Urbanism, nici un reprezentant al executivului local nu a catadicsit sa vina la intalnirea - anuntata cu o zi inainte - cu consilierii locali.
Acest chiul in masa al angajatilor primariei care ar fi trebuit sa dea explicatii in fata Comisiei de Urbanism a fost catalogat de consilierul Stefarta drept "expresia desavarsita a grobianismului, a marlaniei, a lipsei de respect si a tupeului", punand si cateva intrebari retorice: "Cine a dat dreptul primarului sa obstructioneze o comisie a consiliului local? Cine a dat dreptul primarului sa tina in sertar luni si luni proiecte ale unor oameni care doreau sa investeasca pe timp de criza?".

Solomon la chef, consilierii la munca

Atitudinea lui Solomon n-a ramas insa netaxata de consilierii locali. Acestia au aprobat Regulamentul privind cromatica fatadelor in varianta propusa de Stefarta, respingand-o pe cea promovata de executivul local. In timp ce primarul Solomon sarbatorea cu subalternii la restaurantul Flora apropierea Craciunului (dupa cum a anuntat in sedinta legislativului local consiliera Ani Gheorghe), consilierii locali ii respingeau Planul de functionare a functiilor publice pentru anul 2012, nemultumiti ca in primarie sunt prea multe functii de conducere (un sef la sapte subalterni), iar municipalitatea mai cere sapte functii de directori, sefi de servicii si birouri.