DeCeNews: Huiduielile au fost meritate? (Autor: Val Valcu)
Jeremy Clarkson a fost huiduit de public in Marea Britanie. Boc și Basescu au incasat-o, la noi. Sunt diferente si asemanari intre cele doua cazuri.
Clarkson a luat-o peste bot imediat ce a luat-o razna. S-ar putea sa fi incercat, ca multe vedete , sa socheze, sa fie altfel. A fost...de porc. Societatea l-a amendat moral, omul a retractat, printr-un prieten, care a spus ca n-a vrut... bla, bla, bla. Mai grav ar fi ca, de fapt, Clarkson sa fi spus ceea ce gandesc bogatii acestei lumi. Au aparut robotii, nu prea mai avem nevoie de sclavi, ce-ar fi sa mai rarim putin randurile saracimii? Tot ne incurca in trafic cand turam Veyronul, intre doua cluburi exclusiviste. In timpul comunismului, am crezut ca faza cu regina Frantei, care propunea celor fara paine sa manance cozonac, era o inventie a propagandei republicane. Jeremy ma face sa cred ca exista un sambure de adevar in povestea cu pricina.
La fel si Basescu. Sa iasa in multime crezand ca scapa fara injuraturi...Ce si-o inchipui, ca-l vor aplauda oamenii, ca la Conventia PDL? Ce diferenta e intre obsesia lui Boc de a lasa oamenii fara serviciu si propunerea lui Clarkson?
Totusi, huiduielile de Ziua nationala nu mi se par in regula. N-ai de ce sa vii la o sarbatoare ca sa injuri. Ai zilnic cate un prilej. De ce nu mergi la mitingul profesorilor, care se desfasoara non-stop, in fata la Minister? De ce nu ai venit la mitingul sindical din Piata Parlamentului, la motiune, sa protestezi cand era cazul?
Unora le e frica sa nu fie pacalit publicul cu manifestatii aranjate, ca pe vremuri, asa ca incearca sa-si faca auzite protestele. Vezi sa nu mai creada cineva in popularitatea debordanta a regimului! Ce bine i-ar prinde Opozitiei ca televiziunile sa se intreaca, toate, in osanale. Ar fi cea mai buna anticampanie electorala posibila.
Cert este ca o mana de ajutor primesc zilnic, Antonescu si Ponta, chiar de la Boc. N-am vazut ipocrizie mai mare ca a politrucului de la Palatul Victoria. N-a declarat ziua de vineri nelucratoare, desi era clar ca toata lumea isi va lua liber, sa faca punte cu week-end-ul. Chipurile, spun unii, a facut jocul multinationalelor care nu mai trebuie sa-si plateasca angajatii dublu, daca vor sa mentina productia/vanzarile. Ete sanchi! Omul a ramas incremenit in proiect. Nu-i spune cineva sa o coteasca, merge inainte pana da cu capul in zid.
Asa, ca idee de normalitate, ii ofer modelul suedez, ca tot ne propunea sa avem excedent bugetar, ca nordicii. In 1996 sau 1997, m-am nimerit la Stockholm, in plina criza. Cazuse coroana (moneda, ca aia nu sunt fraieri sa renunte la monarhie), se prabusea statul prosperitatii. Asta in ziare, ca pe strazi oamenii pareau destul de prosperi. Si, fiindca, in acea vara exceptionala, temperatura ajunsese la 28 de grade, din cauza capriciilor vremii, guvernul a decretat vinerea zi nelucratoare, ca sa se bucure oamenii de o minivacanta "tropicala", la ei acasa. Evident ca urmau sa lucreze sambata urmatoare, dar nu era nicio problema. Iarna aveau tot anul.