Viorel Hrebenciuc a declarat marti pentru "Cotidianul" ca este pregatit sa negocieze cu presedintele Traian Basescu formarea unui guvern PSD-PNL. Asta dupa ce, in urma cu doua saptamani Basescu l-a acuzat ca, impreuna cu Voiculescu si Tariceanu, a pus la cale "a doua lovitura de stat", printr-o noua suspendare a sefului statului.
Hrebenciuc a le-a spus redactorilor de la "Cotidianul" ca nu ii poarta pica presedintelui, ba dimpotriva, il apreciaza pentru simtul politic pe care acesta il are. "Traian Basescu, ca om politic, este un animal politic in adevaratul sens al cuvantului, are touch (contact - n.n.) cu alegatorii", a spus liderul PSD intrebat fiind daca l-a deranjat acuzatia sefului statului referitoare la asa-zisa lovitura de stat - a doua suspendare a presedintelui.
Hrebenciuc a explicat ca nu se pune problema ca Basescu sa fie suspendat si ca nu a participat la nici o discutie pe acest subiect cu vreun lider politic, pentru ca "nu crede in aceasta solutie".
Intrebat de ce Traian Basescu ii pomeneste numele de cate ori face o acuzatie la adresa clasei politice, a sugerat ca seful statului ar fi aflat de la anumite persoane niste lucruri neadevarate: "Eu pot sa stau la masa cu Traian Basescu, nu am nici o problema. Nu incap intre noi probleme doctrinare. Nu stiu de ce ma acuza cand ma acuza, eu nu am facut nimic rau. Se alinta... Nu stiu ce informatii are Traian Basescu ca as fi facut, dar este dezinformat. Eu nu simt pentru el nici macar adversitate". Pe Basescu il considera un om rational si responsabil cand e vorba de lucrurile importante pentru tara, asa ca este convins ca va negocia cu succes cu acesta, pentru ca a mai facut-o. "Am fost tot timpul pregatit sa negociez cu Traian Basescu... In ultima vreme nu m-am mai intalnit cu el..." La intrebarea "Se negociaza greu cu Basescu?", Hrebenciuc a raspuns: "Depinde, daca ii rezolvi ceva, e usor sa negociezi cu el... In ultimul an nu am negociat nimic."
Hrebenciuc a declarat ca, dupa cum vede el lucrurile, PSD va castiga alegerile cu 5% in fata PD-L, deci va avea dreptul sa initieze formarea unei aliante la guvernare, iar presedintele nu va refuza o varianta de guvern PSD-PNL. "Traian Basescu are momente cand este un om foarte rational si astea sunt momente cand nu poti sa nu fii rational. Daca rezultatul votului va fi unul care sa duca la formula PSD-PNL, nu vad de ce nu ar accepta. Eu cred ca asta ar fi in avantajul lui, dar asta e o discutie mai complicata...", a spus liderul PSD. Hrebenciuc considera ca Basescu ar prefera ca PD-L sa ramana in opozitie "pentru ca urmeaza alegerile prezidentiale si el ar fi avantajat sa intre in campanie cu PD-L in opozitie".
In ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, Hrebenciu a spus la presedintele PSD are relatii diplomatice foarte bune si, in conditiile in care Traian Basescu este un presedinte izolat din punctul de vedere al politicii externe, ar putea deschide comunicarea cu liderii lumii pentru presedintele Basescu. "Nu vi se pare dumneavoastra ca Romania este o tara exrem de izolata? Cine sunt vizitatorii care au venit in Romania? Cate vizite externe a facut Tariceanu? Mircea, ca premier, va deschide cai. Mircea, uite, asa cum il vedeti, cand pune mana pe telefon ii raspunde Berlusconi, si stie si cine e si ii si raspunde! E mare lucru sa ti se raspunda la telefon si pe criza asta asta e mare lucru, sa stiti, mare lucru!", a spus Hrebenciuc.