Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy (foto), a declarat, la Bucuresti, ca este "impresionat" de rezultatele Romaniei in ceea ce priveste respectarea conditiilor tehnice pentru aderarea la Schengen, iar acest dosar va fi rediscutat "curand" in cadrul Consiliului.
"Sunt perfect constient de faptul ca obiectivul accederii la Zona Schengen este de o importanta esentiala pentru cetatenii romani. Presedintele m-a informat in legatura cu activitatile extraordinare care au fost realizate pentru respectarea conditiilor tehnice pentru candidatura la acquis-ul Spatiul Schengen. Si sunt impresionat de rezultate. Problema va fi rediscutata curand in cadrul Cosiliului", a spus oficialul european, dupa o intrevedere la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. Rompuy a informat ca a discutat dosarul Schengen si cu premierul ungar Viktor Orban, care s-a angajat sa acorde o prioritate importanta aderarii Romaniei si Bulgariei odata ce toate criteriile sunt indeplinite.
In acest context, Herman van Rompuy a discutat si despre chestiunea romilor, care are o prioritate deosebita pentru europeni, in ideea integrarii "celei mai mari minoritati" de pe continent. "Acest lucru necesita o abordare integrata, care sa includa educatie, sanatate, locuinte si nu in ultimul rand locuri de munca. Si este in interesul nostru sa avem succes in acest sens", a subliniat presedintele Consiliului European.
Presedintele Traian Basescu l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, in cea de-a doua vizita pe care oficialul european a efectuat-o la Bucuresti de la preluarea acestei functii.
Intrevederea a vizat cu precadere pregatirea deciziilor in domeniul economic care vor fi agreate la Consiliul European de primavara din perioada 24-25 martie, precum si asigurarea implementarii deciziilor Consiliului European din februarie, in special in domeniul energiei. In plus, cei doi inalti oficiali au discutat si despre evolutiile din regiunea Africii de Nord, dar si despre stadiul procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.