Cabinetul Emil Boc a elaborat un proiect de lege privind revizuirea Legii Fundamentale pe care presedintele Basescu ar urma sa-l trimita Parlamentului pentru aprobare. Textul prevede desfiintarea Senatului, rebotezarea Camerei Deputatilor in Camera Reprezentantilor si introducerea unor termene limita in care Parlamentul sa se pronunte pe anumite subiecte. In acelasi timp, proiectul taie din elanul parlamentarilor de a-l suspenda pe presedinte.
Executivul a elaborat un proiect de lege privind revizuirea Constitutiei, pe care il va inainta presedintelui Traian Basescu, care ar urma sa-l trimita apoi spre aprobare Parlamentului, a anuntat premierul Emil Boc "Guvernul a uzat de prevederile constitutionale pe care le are si a elaborat un proiecte pe care il va inainta presedintelui Romaniei pe care il va trimite Parlamentului. Acesta este produsul consultarii dintre guvern si presedinte, la nivel guvernamental. "De aproape o luna de zile ne consultam cu privire la textul care urmeaza a fi supus aprobarii Parlamentului", a declarat Boc, la finalul sedintei de Guvern.
Conform premierului, Senatul va fi desfiintat, iar Camera Deputatilor isi va schimba denumirea in Camera Reprezentantilor, numarul de parlamentarii fiind limitat la 300.
In acelasi timp, Guvernul a luat la ochi Parlamentul. Si ii fixeaza termene fixe pentru a se pronunta pe diferite subiecte. Astfel in cazul referendumului solicitat de presedinte, Parlamentul trebuie sa-si exprime punctul de vedere in cel mult 30 de zile de la solicitarea sefului statului. Procedura de desemnare a premierului nu se schimba, dar viitoarei Camere a Reprezentantilor ii este impusa un termen in care aceasta sa voteze sau nu cabinetul desemnat: 10 zile. Daca refuza sa o faca, guvernul este considerat neinvestit, iar presedintele va trebui sa desemneze din nou un premier.
Proiectul de revizuire taie si din elanul Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte. Daca avizul Curtii Constitutionale va fi unul negativ, acesta devine litera de lege, a anuntat Boc: procesul de suspendare se opreste in Legislativ.
Se modifica si termenul in care presedintele poate dizolva Parlamentul. "Nu se modifica procedura de dizolvare a Parlamentului, ci se reduce doar termenul la 45 de zile, in loc de 60, "pentru a elimina de pe scena politic&a perioadele de incertitudine". Se scurteaza potentiala criza politica", a declarat seful Guvernului.
In ceea ce priveste adoptarea legilor: propunerile legislative vor fi dezbatute si adoptate in plen in doua sedinte diferite, la 30 de zile distanta. Practica primei lecturi, a anuntat premierul Boc.