Executivul va putea modifica in vacanta parlamentara Legea privind accesul la propriul dosar de Securitate, cunoscuta sub denumirea de Legea Ticu, au decis ieri deputatii din Comisia juridica, acceptand un amendament al PNL la proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante.
Aceasta posibilitate a aparut ca urmare a propunerii liberalilor ca Guvernul sa poata emite ordonante in domeniile justitiei, transparentei, drepturilor omului. Deputatii din Comisia juridica au mai propus ca Executivul sa poata emite, in timpul vacantei parlamentare, ordonante care sa asigure indeplinirea angajamentelor asumate in vederea integrarii in UE. Deputatii au hotarat, adoptand mai multe amendamente propuse de liberali, ca Executivul sa adopte ordonante de modificare si completare a Ordonantei nr. 40/2000 privind acreditarea agentiilor de credit in vederea administrarii fondului pentru acordarea de microcredite. Potrivit deciziei Comisiei juridice, Executivul va putea adopta, prin ordonante, masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale.

“Poezia din capul consilierilor“, sanctionata

Deputatii nu au fost insa de acord cu amendamentul care mentiona modificarea, prin ordonante, a legislatiei privind valorificarea activelor statului si privatizarea societatilor comerciale.
Majoritatea membrilor comisiei au considerat ca domeniul privatizarii se refera la regimul proprietatii, fiind astfel un domeniu organic, neputand fi modificat prin ordonante. Parlamentarii nu au acceptat nici amendamentul propus de vicepresedintele comisiei, Cornel Stirbet (PNL), potrivit caruia Guvenul ar fi putut sa adopte, prin ordonanta, masuri pentru privatizarea unor societati comerciale. Decizia de respingere a amendamentului a determinat protestul deputatului liberal, care a aratat ca aceasta reprezenta una dintre cele mai importante masuri, pe care Guvernul trebuia sa le ia “cat mai urgent“. Invocand faptul ca este vizat un domeniu organic, membrii comisiei s-au pronuntat, de asemenea, impotriva modificarii prin ordonanta a Legii privind asigurarile sociale de sanatate. Cornel Stirbet a sustinut ca exista o nevoie de reglementare urgenta chiar si in domenii care ar putea fi considerate organice si a amintit ca si alte guverne au dat ordonante in astfel de domenii.
In replica, presedintele comisiei, Sergiu Andon (PC), a afirmat ca “delasarea“ unor responsabili din ministere si “poezia din capul unor consilieri“ nu pot justifica acceptarea de catre Parlament a unor prevederi neconstitutionale in legea privind abilitarea Guvernului.

FOTO: Premierul Tariceanu are deja pregatit dosarul de modificare a Legii Ticu