Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a declarat ieri ca, prin recalculare, cea mai mare parte a pensiilor militare nu va scadea, iar unele chiar vor creste. "Astazi sunt in masura sa informez pe militari si pe cei care au iesit la pensie din armata ca prin recalculare cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scadea. Dimpotriva, unele dintre ele vor creste", a spus ministrul Gabriel Oprea. El a mentionat, insa, ca vor exista si pensii ale militarilor care vor fi diminuate, dar cu sume nesemnificative.
Oprea a subliniat ca mentinerea pensiilor militare la acelasi nivel este o consecinta a modificarii bazei de calcul a pensiei militare, in care au fost incluse venituri pe care militarii le-au realizat, dar care pana acum nu erau luate in calcul la stabilirea pensiei. Este vorba despre sporuri, indemnizatii, prime si premii, compensarea concediilor de odihna neefectuate.
Potrivit ministrului, un plutonier adjutant cu o vechime de 29 de ani, cu sapte ani grupa de munca si cu Ordinul Meritul Militar clasa a II-a are in prezent o pensie de 13.950.000 lei vechi, iar prin recalculare pe baza veniturilor reale va avea o pensie de 17.440.000 de lei vechi, rezultand o crestere de 25%. "Un alt exemplu: un maistru militar principal cu 36 de ani vechime, doi ani grupa de munca, Ordinul Meritul Militar clasa I are in prezent o pensie de 16.350.000 de lei vechi, iar pensia recalculata pe baza veniturilor reale va fi de 19.650.000 de lei. Rezulta o crestere de 3.300.000 de lei vechi, adica 20,2%", a spus ministrul.






"De scadere vor fi afectate doar 8% din pensiile militare, insa chiar si in aceste cazuri nu vorbim despre scaderi importante. Oricum, nu avem de-a face in sistemul militar cu pensii de lux. In armata nu au existat pensii foarte mari, prin urmare nici scaderile nu vor fi foarte mari", a conchis Gabriel Oprea.