Senatorul Alexandru CORDOS a sustinut o declaratie politica intitulata: ROMANIA ARE DREPTUL LA UN GUVERN AVIZAT!

Fata de starea de dependenta si saracie in care au fost adusi romanii de guvernarea PDL-ista, in raport cu prevederea constitutionala a "dreptului la un trai decent", noi, fortele de opozitie nu dorim ca noul guvern sa fie continuatorul guvernului anterior. Nu poate fi benefica nimanui o guvernare de tipul "aceeasi Marie cu alta palarie".
Din pacate, trecerea prin Comisiile de specialitate a membrilor cabinetului s-a facut "unilateral", incalcand de la inceput principiul democratic al consultarilor cu societatea civila si fortele opozante.
Pentru Opozitie, problema fundamentala consta in raspunsul actualei puterii la indignarea crescanda a societatii fata de derapajele de la democratie. Si, aceste avertizari...au primit un prim raspuns - propunerea dialogului formal !
Fata de aceste considerente, continuam sa sustinem ca singura solutie viabila este realizarea alegerilor anticipate, pentru a se da o reprezentativitate parlamentului. Se impune si o reevaluare a pozitiei UDMR care a preferat sa ramana in echipa guvernamentala, dar declara ca....numai cu conditia realizarii unui protocol scris cu puterea, in care sa se precizeze clar adoptarea conditiilor proprii (!!!).
In reuniunea CEX al PSD s-a decis oficial, in unanimitate, neparticiparea la votul de investitura al Guvernului Ungureanu., apelandu-se la solutia contestarii acestuia la Curtea Constitutionala datorita procedurii vicioase a audierilor in comisiile parlamentare a noilor ministri.
Totusi, in limita perceptelor democratice, PSD prin liderul sau Victor Ponta, a raspuns solicitarii domnului Ungureanu, prezentand in fata plenului reunit cele 15 puncte programatice ale USL asupra carora noul guvern va trebui sa-si focalizeze preocuparile. In caz contrar, este posibil ca si acest guvern sa "ia calea bocului".
Cele 15 puncte contin in esenta probleme sociale de substanta. Acestea se refera la dezbaterea Tratatului de guvernanta bugetara si fiscala si a ACTA, sustinerea pentru Schengen si MCV - in plus, combaterea "politizarii si a coruptiei promovate de PDL", lupta impotriva coruptiei care trebuie continuata, inclusiv cu un control mai riguros al achizitiilor publice, depolitizarea structurilor deconcentrate, respingerea proiectului privind dreptul de a candida al functionarilor publici, revenirea salariilor si pensiilor la nivelul de dinainte de taieri, respectiv asumarea unui nivel de deficit de 3%, si a unei legi a responsabilitatii fiscale. Alte puncte enumerate intre cele 15 de presedintele PSD au vizat: transparenta si controlul pe Fondul de rezerva al primului-ministru, anchete si control privind ‘baietii destepti din energie‘, adoptarea unei atitudini in privinta proiectului de la Rosia Montana, cu evaluarea corecta pe trei zone: respect pentru mediu, protejarea interesului national si combaterea coruptiei politice.
In situatia in care noul cabinet va lua masuri in privinta reducerii TVA la produse agricole, va sustine agricultura bio si va adopta solutii mai curajoase privind taxa de solidaritate pe marile averi - nu 1% ci 10%, CAS redus pentru angajator, in scopul crearii de noi locuri de munca, salariu minim de 850 de lei, pentru atragerea de venituri suplimentare la buget, opozitia va sustine aceste masuri ca parte integranta a propriului sau program.
In sprijinul dezvoltarii economiei se impune un management privat autentic al companiilor de stat si bani pentru retehnologizare. Acestea nu trebuie privatizate pe preturi mici si comisioane mari.
Referitor la alegerile din 2012, un punct deosebit este acela referitor la necesitatea unei legi electorale corecte si clare, sustinuta de toate partidele. Colegiile, nu pot fi definite de Guvern, sau...mai rau de Roberta Anastase... fara consultari.
Mesajul nostru este unul de atentionare a noului cabinet de a nu se transforma intr-un nou guverna Basescu !