Dupa cum a anuntat la inceputul saptamanii, PSD a depus la Camera Deputatilor prima motiune simpla din actuala legislatura numita “Deprofesionalizarea si politizarea administratiei publice, principii ale guvernarii Tariceanu“. Motiunea, semnata de 96 de deputati PSD, va fi discutata in plen saptamana viitoare, marti. Semnatarii documentului solicita “indreptarea grabnica a erorilor de guvernare“ prin demiterea ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, “sub al carui inalt patronaj au loc grave incalcari ale legii“.
Totodata, prin motiune deputatii solicita incetarea imediata a oricaror actiuni de deprofesionalizare si politizare, menite sa pericliteze stabilitatea institutiilor administrative, precum si respectarea legislatiei cu privire la criteriile de intrare in randurile functionarilor publici, evaluarea, promovarea, sanctionarea si schimbarea din functie a acestora. Deputatii PSD mai cer incetarea oricarei tentative de modificare a actualei Legi a functionarilor publici, deoarece acest lucru ar duce la nerespectarea rezultatelor alegerilor locale. In motiune se mai solicita respectarea normelor europene asumate de Romania in ceea ce priveste profesionalizarea si depolitizarea administratiei, precizandu-se ca trebuie sa se acorde mai multa atentie institutiei prefectului, pentru ca acesta sa poata intra realmente in corpul inaltilor functionari publici.
PSD acuza Guvernul Tariceanu ca a declansat o actiune politica prin care s-a fortat demiterea a 194 de functionari din administratia publica locala din intreaga tara.