Desi vacanta parlamentara trebuia sa inceapa in prima zi din iulie, senatorii si deputatii sunt nevoiti sa mai ramana la lucru cateva zile pentru a dezbate si aproba mai multe ordonante de urgenta emise de Guvern. Daca parlamentarii Coalitiei vor vota constiinciosi legile propuse, cei din partea opozitiei, in special ai PSD, s-au aratat nemultumiti de numarul mare de ordonante emise.

Convocata in sesiune extraordinara in perioada 19-29 iulie, Camera Deputatilor va dezbate si se va pronunta prin vot asupra a 43 de proiecte de lege pentru aprobarea unor ordonante de urgenta. In sedinta de joi a Guvernului au fost adoptate
193 de acte normative, din care 34 proiecte de lege, 43 ordonante de urgenta,
12 ordonante si 104 hotarari de Guvern. Executivul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Ordonanta de urgenta prevede reducerea termenelor prevazute de lege, cu scopul desfasurarii in ritm accelerat a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, dupa dizolvarea actualului Parlament in conditiile art. 89 din Constitutia Romaniei.
Tot joi, Guvernul a mo-dificat si completat Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane prin ordonanta de urgenta, pentru a armoniza legislatia nationala cu cea europeana. Personalul din sectorul bugetar va beneficia de majorari salariale, conform prevederilor legale, majorari care vor acoperi cresterea prognozata a indicelui preturilor de consum din acest an. In acest sens, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta abrogarea art. 3 din Ordonanta de urgenta 63/2005 datorita cresterii incasarilor la bugetul de stat.
Pe de alta parte, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va exercita o monitorizare mult mai stricta a obligatiilor prevazute in contractele de privatizare a societatilor comerciale si va avea dreptul sa aplice sanctiuni in cazul in care cumparatorul nu isi respecta obligatiile. Executivul a aprobat joi o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale.
ßi senatorii se reunesc astazi in sesiune extraordinara. Ei vor dezbate ordonantele de urgenta depuse de Guvern la Senat, ca prima Camera sesizata, si a celor primite de la Camera Deputatilor, pentru care Senatul are putere decizionala. Printre proiectele de aprobare a ordonantelor de urgenta cu care a fost sesizat Senatul se numara: ordonanta pentru modificarea legii privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, ordonanta pentru completarea legii privind autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de CSM, de Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, PNA.

Liberali cu temele facute

Pentru a da un exemplu bun colegilor din Coalitie, liberalii s-au grabit sa-si faca temele pentru sesiunea extraordinara. Biroul Permanent Central al PNL, intrunit in sedinta extraordinara in seara zilei de duminica, a analizat doua probleme, se arata intr-un comunicat al partidului. Prima s-a referit la modul in care Guvernul a actionat pentru ajutorarea sinistratilor si la modul in care autoritatile au actionat pentru limitarea efectelor inundatiilor. Cea de-a doua problema discutata a vizat adoptarea, in sesiunea extraordinara parlamentara, a ordonantelor de urgenta care reglementeaza integrarea si ajutorarea populatiei sinistrate.
Conducere PNL si-a aratat preocuparea pentru implicarea Guvernului in refacerea cat mai grabnica a infrastructurii din zonele calamitate. Biroul Permanent Central a facut, totodata, si o analiza a modului in care membrii PNL s-au mobilizat pentru ajutorarea persoanelor care au suferit de pe urma inundatiilor. De asemenea, BPC a decis adoptarea unei strategii parlamentare eficiente pentru sesiunea extraordinara care incepe la 19 iulie si unde este nevoie ca ordonantele de urgenta adoptate de Guvern sa primeasca acordul intregii Coalitii, astfel incat ele sa fie votate in forma prezentata de Executiv.