Motiunea de cenzura initiata de PSD a fost respinsa fara a avea nici cele mai mici sanse, inregistrandu-se 235 de voturi "impotriva" si 145 de voturi "pentru". Dezbaterile de ieri din Parlament au relevat doar cateva ciocniri intre premierul Tariceanu si liderul PSD, Mircea Geoana, precum si unele replici deplasate intre liberalul Crin Antonescu si social-democratul Victor Ponta.
Premierul Tariceanu si Mircea Geoana au avut un schimb dur de replici la dezbaterea motiunii de cenzura, Tariceanu apreciind ca liderul PSD nu va ajunge prim-ministru chiar daca isi face astfel de "iluzii", iar Geoana sugerand ca se pregateste un nou premier liberal. "Ce am remarcat in ultima vreme este ca PSD are o evolutie marcanta: de la culoarea albastra a trecut acum la culoarea rosie si, probabil, sub imperiul lecturilor proletcultiste cu Mitrea Cocor si al sfatuitorului sefului partidului dumneavoastra, domnul fost ministru, ati adoptat si un simbol nou, cocorii", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu in finalul dezbaterilor la motiunea de cenzura, adresandu-se parlamentarilor PSD. El a mai spus ca a observat in timpul sedintei ca liderul PSD isi face iluzii ca o sa ajunga prim-ministru. "Sigur ca un viitor prim-ministru poate sa se gaseasca in aceasta sala, dar in mod sigur acesta nu cred ca va fi domnul Geoana", a conchis el.
In replica, Mircea Geoana a spus ca nu stie care dintre cei prezenti in sala va fi viitor prim-ministru. "Dar in mod cert nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut pe domnul Tariceanu odata cu prezenta presedintelui Traian Basescu aici si banuiesc ca undeva pe zona aceea, unde stateau sfatuitorii prezidentiali, se pregateste un nou prim-ministru din partea liberalilor", a continuat Geoana, facand aluzie la discursul din Parlament al sefului statului, la care premierul nu a asistat, precum si la faptul ca atunci a asistat la sedinta, in bancile din stanga prezidiului, alaturi de alti consilieri prezidentiali, si Theodor Stolojan.

"PSD are doar cocori in loc de trandafiri"

Motiunea de cenzura depusa de PSD la adresa Guvernului este o sinteza a unor "tunuri verbale", plina de minciuni, cifre false si interpretari mistificatoare, redactata de un lider de partid rupt de realitate, a afirmat premierul in debutul dezbaterilor.
El a apreciat motivul pentru care membrii Guvernului au fost convocati in plenul Parlamentului drept unul derizoriu, in conditiile in care nu se voteaza legile integrarii europene sau alte probleme prioritare. "Desi este in opozitie, PSD nu va fi niciodata o alternativa pentru Romania. Partidul nu s-a reformat, nu ofera alternativa la guvernare si alege calea batuta de ani de zile, cu vorbe de claca, populism, minciuna. Nici acum nu are o oferta viabila pentru cetateni. Are doar cocori in loc de trandafiri. PSD vrea doar sa distruga, sa corupa si sa manipuleze", a spus Tariceanu.

Discurs tipic de final de mandat

La scurt timp dupa afirmatiile prim- ministrului, Mircea Geoana a declarat ca discursul lui Tariceanu a fost unul tipic de final de mandat, de om disperat. El a apreciat ca discursul premierului prin care raspundea motiunii de cenzura a PSD arata ca acesta "este disperat" si i-a recomandat acestuia sa profite de cele cateva saptamani ale vacantei de vara, intrucat, "in cateva zile, in cateva saptamani sau in cateva luni", va trece in opozitie. "Viitorul fost premier al Romaniei, de fiecare data cand primeste un glont de la Cotroceni, fie un pumnal de la partidele de Coalitie, se duce si ia o portie de anti-PSD. Se imbarbateaza si incepe sa minta, si spune cat de bun si grozav este Guvernul. (...) Este un discurs tipic de final de mandat, de om disperat", a spus liderul PSD.
Geoana a afirmat ca Tariceanu "incearca sa mascheze esecul lamentabil" al guvernarii, fie prin propuneri de schimbare a unor ministri, fie prin formule de restructurare guvernamentala - "o restructurare fulminanta care a murit inainte sa inceapa" - fie prin ultimatumuri de renegociere a protocolului Coalitiei.

"Revolutia binelui" ori "Sa traim bine"!

Cel mai acid parlamentar al Puterii, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, s-a dezlantuit la adresa liderului PSD, Mircea Geoana, ironizandu-l pentru textul motiunii de cenzura initiate de social-democrati si l-a atacat si pe presedintele Traian Basescu. "Domnul Mircea Geoana a prins glas. A inceput "Revolutia binelui". Nu e chiar foarte noua pentru ca, citez, "eforturile consistente in implementarea programelor sociale depuse dupa anul 2000, cresterea economica robusta, crearea a sute de mii de locuri de munca, stabilitatea legislativa si administrativa au constituit un progres important in lupta cu saracia", a declarat Antonescu, spre amuzamentul parlamentarilor Puterii. De asemenea, Antonescu a mentionat ca "asa-zisul cosmar CDR-ist" este o alta problema a social-democratilor si, in special, a presedintelui PSD.
"Cosmarul CDR-ist este un alt cliseu. Domnule presedinte Geoana, unde ati trait cosmarul CDR-ist? In munti? Nu! La Washington DC, ca ambasador al presedintelui Emil Constantinescu, ca ambasador al cosmarului", a afirmat liderul deputatilor PNL, in aplauzele colegilor de la putere.
Deputatul liberal a facut trimitere, totodata, si la afirmatiile presedintelui cu privire la grupurile de interese din jurul Guvernului, solicitand identificarea acestora.
"A inceput "Revolutia binelui", si vreau sa va spun ca cel mai comic lucru este ca a inceput cu voie de la Politie. A inceput cu voie de la Politie pentru ca, citez din domnul presedinte Traian Basescu, "la masa Guvernului s-au asezat nenumarate grupuri de interese". Dar numa-rati-le, domnule, o data! Identifi-cati-le si spuneti-le! Va rog si pe dumneavoastra si pe autorul originalului", a spus Antonescu.
El a afirmat, de asemenea, ca "'Revolutia binelui' nu este departe de 'Sa traim bine!'". (N.N.)

Ponta i-a cautat premierului porecla adecvata

Deputatul PSD Victor Ponta a facut la dezbaterile din Parlament mai multe remarci cu caracter personal la adresa premierului Calin Popescu- Tariceanu. Facand referire la o remarca anterioara a premierului, care se referise la Miron Mitrea uzitand apelativul "manivela", Ponta s-a intrebat, retoric, ce porecle are liderul PNL intre liberali: "Slabiceanu? Moliceanu? Razgandeanu?".
"Dar eu nu vreau sa-i dau o porecla domnului Tariceanu, ci o comparatie. Acum cativa ani, un fost prim-ministru a venit in fata dumneavoastra si v-a invitat sa-i numarati ouale. Nu avem nimic ce sa-i numaram domnului Tariceanu, din pacate, imi pare rau ca trebuie sa spun lucrul acesta, pentru ca daca am avea ce numara, l-am ruga sa isi demonstreze puterea, barbatia", a declarat Ponta. Deputatul PSD a apreciat ca, daca Tariceanu "ar avea ceea ce-i lipseste", le-ar spune ministrilor Mihail Hardau, Eugen Nicolaescu si Sulfina Barbu sa paraseasca Guvernul.
Discursul lui Ponta, primit cu rumoare de parlamentarii Puterii, l-a determinat pe Crin Antonescu sa intervina, spunand: "Victoras, ai grija de copii!".
De altfel, la inceputul discursului sau, Ponta a facut cateva remarci si la adresa lui Antonescu, care, anterior, ironizase motiunea PSD si a insotit finalul discursului lui Geoana prin fluturarea mainilor, ca niste aripi.
Gestul liberalului l-a determinat pe Ponta, chiar la inceputul interventiei sale, sa-i adreseze o intrebare lui Antonescu : "Cum este mai bine sa fii? Cocor sau very important papagal? (sintagma folosita de Gigi Becali la adresa premierului Tariceanu - n.r.)". (N.N.)