Restructurarea Guvernului va fi realizata lina viitoare, a anuntat Premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a precizat ca numarul membrilor Executivului va fi redus, iar secretarul general al Guvernului nu va mai fi membru al Executivului, ci functionar public.
"Odata cu reluarea lucrarilor Parlamentului, o sa vin in Parlament cu o propunere de restructurare a Guvernului si in aceasta propunere voi include, de asemenea, o modificare a nivelului functiei secretarului general", a declarat premierul Tariceanu in cadrul unei emisiuni televizate. El a aratat ca in cazul ministrului SGG se va merge, probabil, pe formula de "inalt functionar public", care se va ocupa de coordonarea ministerelor privind indeplinirea sarcinilor trasate de premier sau a prioritatilor legislative. "E o munca mai degraba de management al treburilor Guvernului, nu al treburilor politice", a spus Tariceanu. Referindu-se la atributiile acestei functii, Tariceanu a precizat ca influenta politica "depinde de persoana". "Poate sa fie si cu o componenta politica importanta, cum a fost pe vremea lui Hrebenciuc, sau poate sa fie o persoana cu o influenta politica mai redusa", a aratat premierul, mentionand totodata ca SGG "nu stabileste el politicile ministerelor, dar, de exemplu, trebuie sa urmareasca ce fac ministerele, daca isi duc la indeplinire sarcinile care au fost stabilite de prim-ministru. (...) este o munca mai degraba administrativa, de buna organizare sau, haideti sa-i spunem in termeni moderni, de management al treburilor Guvernului, dar nu al treburilor politice".

Mai putini ministri delegati

Restructurarea nu vizeaza numarul de ministere, care in opinia lui Tariceanu reprezinta minimul posibil pentru o tara ca Romania. "Nu poti face un guvern ca in Luxemburg. Anumite domenii si institutii, ca Ministerul Transporturilor si Lucrarilor Publice, nu vor putea disparea", a spus Tariceanu. Premierul a lasat sa se inteleaga ca este posibil ca reducerea numarului de membri ai guvernului sa se refere in principal la ministrii delegati.
ßeful Executivului a evitat sa nominalizeze vreo persoana, motivand ca este posibil ca ministrii vizati sa nu-si mai indeplineasca corespunzator sarcinile de serviciu, avand sceptrul restructurarii deasupra capului. (D.N.)