Intrucat dosarele apartinand fostei Securitati contineau, majoritatea, informatii secrete, Guvernul a abilitat Ministerul Apararii Nationale declasifi-carea acestora.
MApN a predat la 31 mai catre CNSAS documentele apartinand fostei Securitati si care s-au aflat in custodia Serviciului Istoric al Armatei. Aceste dosare erau insa clasificate pentru o perioada de 50 de ani. Astfel, in conformitate cu Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice, CNSAS va prelua in gestiune toate documentele privitoare la exercitarea drepturilor prevazute de legislatie, cu exceptia documentelor care privesc siguranta nationala. Predarea-primirea dosarelor fostei Securitati se va face pe baza de protocoale semnate intre MApN (depozitarul arhivei constituite de Directiile a IV-a si a V-a din fostul Departament al Securitatii Statului) si CNSAS.
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a promis la 2 iunie ca, incepand din 5 iunie, dosarele Directiei a V-a Securitate si Garda, din cadrul Departamentul Securitatii Statului, pe care MApN le-a trimis CNSAS, vor fi declasificate. (Dan Ghetu)