Social-democratii vor sa demonstreze actualei Puteri ca sunt pregatiti in orice moment sa preia fraiele guvernarii, cele 15 departamente ale PSD, specializate pe diferite domenii si conduse de catre fostul premier Adrian Nastase (foto), intentionand sa inceapa anul in forta. In acelasi timp, Consiliul National al PSD din februarie reprezinta momentul clarificarilor in ceea ce priveste polii de putere
in partid.

"Guvernul din umbra" al lui Nastase a trecut deja de la etapa de monitorizare a Cabinetului Tariceanu la creionarea unui program alternativ de guvernare, cu solutii ce se doresc a fi realiste si eficiente pentru cetateni. Citat de Amos News, presedintele executiv al PSD a explicat ca temele "guvernarii alternative" urmaresc sa ofere siguranta romanilor si sa arate ca partidul este capabil sa aduca o echipa de specialisti la Palatul Victoria, cu solutii pentru problemele existente.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, considera ca 2006 va fi "un an sub sabia lui Damocles", Cabinetul Tariceanu avand obligatia sa acorde atentie maxima activitatii de punere in aplicare a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana. Nastase este de parere ca in anul care de-abia a inceput politicienii trebuie sa fie solidari in vederea indeplinirii angajamentelor pentru integrare la 1 ianuarie 2007. De asemenea, el sustine ca se impune o redefinire a rolului Parlamentului ca factor stabilizator intr-o societate marcata de tensiuni sociale si politice. De altfel, presedintele Camerei a precizat ca la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare intentioneaza sa discute cu deputatii si senatorii in privinta reevaluarii functiilor de control si de legiferare stabilite prin Constitutie pentru Parlament.

Geoana se arata increzator

Pe de alta parte, la sfarsitul lui 2005, presedintele PSD, Mircea Geoana, se arata increzator ca 2006 va fi de bun augur pentru partidul sau. "PSD a construit Romania democratica de dupa 1989. PSD este singura forta capabila sa construiasca si noua Romanie de dupa 2007. Acesta este argumentul principal care ne va readuce la guvernare.
2006 va fi anul in care reforma si modernizarea partidului vor demostra ca noi avem puterea de a transforma Romania in bine. Consiliul National din februarie va fi un moment important nu doar in interiorul partidului, ci si din perspectiva semnalului pe care il vom da opiniei publice. Va fi un moment in care va trebui sa demonstram unitate, coerenta si forta. Suntem intr-o perioada decisiva, in care gesturile noastre influenteaza definitiv optiunile electoratului. Jumatate din batalia electorala o dam acum, si succesul nostru va depinde de masura in care oameni vor fi incredintati ca suntem capabili in acelasi timp de reforma interna, dar si de unitate si stabilitate", declara Geoana.