Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au stabilit ieri, cu 12 voturi “pentru“ si 8 “impotriva“, apartinand PSD si PRM, ca marti, 14 iunie, Guvernul sa poata sa-si asume in Parlament raspunderea pentru pachetul legislativ privind reforma justitiei si modificarile aduse legilor proprietatii. Potrivit noilor prevederi ale Constitutiei, Birourile au dat termen pana vineri pentru prezentarea de amendamente si de propuneri de modificare de catre senatori si deputati. Aceste amendamente vor fi analizate de Executiv, care le poate admite in textul pachetului legislativ sau respinge.
Daca pana vineri 17 iunie, adica in trei zile de la asumarea raspunderii, nu se depune o motiune de cenzura, pachetul legislativ asumat se considera adoptat. In cazul in care Opozitia va depune o motiune de cenzura ca raspuns la asumare, aceasta va fi prezentata in plenul reunit la 20 iunie si va fi dezbatuta la 22 iunie.
La sedinta Birourilor Permanente, care a durat doua ore, PSD a incercat sa-i convinga pe reprezentantii Coalitiei ca nu se justifica pachetul legislativ din cauza ca proiectele nu reprezinta un domeniu unitar de legiferare.

Uite, nu e avizul CSM

Reprezentantii PSD au mizat pe o scrisoare a presedintelui CSM, Dan Lupascu, prin care acesta sustinea ca pentru doua dintre cele trei proiecte referitoare la reforma in Justitie nu exista avizul CSM. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a precizat ca, oricum, respectivul aviz este doar unul consultativ.
Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Titu Gheorghiof, a precizat ca in plenul Birourilor reunite s-a pus problema daca observatiile si propunerile facute de CSM in privinta legilor de reforma a Justitiei reprezinta de fapt un aviz sau doar un punct de vedere. “CSM nu isi da cu parerea atunci cand transmite amendamente la un proiect de lege, deci este un aviz. CSM nu si-a dat cu parerea, asa cum unii dintre colegi au incercat sa sustina astazi in Birourile reunite“, a precizat Gheorghiof.
El a spus ca a existat o corespondenta intre Ministerul Justitiei si CSM si ca, in cadrul acesteia, a figurat si o solicitare a CSM, datata 30 mai 2005, de a primi si aviza ultimul proiect de lege. “In adresa transmisa exista si un raspuns de avizare din31 mai, desi azi multi colegi au cautat sa demonstreze ca, in fond, nu s-a transmis si nu a avut cum sa se transmita pozitia CSM pana la 1 iunie“, a mentionat Gheorghiof.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a semnalat insa ca presedintele CSM, Dan Lupascu, i-a adresat o scrisoare in care atrage atentia ca nu a fost dat un aviz conform din partea CSM in legatura cu modificarile privind organizarea si functionarea institutiei din lipsa de timp, cea de-a doua forma a legilor ajungand la magistrati la expirarea termenului de avizare.