Silviu Sergiu publica in Evenimentul Zilei articolul "Boc, premier cu termen de valabilitate", pe care il puteti citi in continuare.
Chiar daca nu a reusit sa darame guvernul, opozitia si-a atins cateva obiective importante prin motiunea de cenzura.
Scopul PSD si PNL nu a fost niciodata demiterea guvernului. Nu cred ca cele doua partide vor sa intre la guvernare intro perioada atat de complicata. De aceea, respingerea motiunii - implicit, supravietuirea guvernului - nu a fost un esec, ci o victorie importanta pentru opozitie.
Dezbaterea din parlament a fost ocazia perfecta pentru PSD si PNL sa-si transmita mesajele catre electorat, sa planga pe umarul celor carora, in perioada urmatoare, le va scadea drastic nivelul de trai. Atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu au avut numeroase derapaje populiste, au acuzat fara a oferi alternative, au somat guvernul sa ia decizii fara nicio acoperire in plan economic. Este firesc. Asta face opozitia, cand puterea guverneaza in vremuri tulburi si trebuie sa ia decizii impopulare.
In ciuda dozei mari de demagogie din discursurile liderilor, efectele pozitive au inceput deja sa apara. Un sondaj CSOP publicat de ziarul "Gandul" releva faptul ca PSD are 33%, PDL - 25% si PNL - 24%. Intr-o singura luna, democrat-liberalii au pierdut 10 procente, social-democratii s-au stabilizat in preferintele electoratului, iar liberalii au castigat 4 procente.
Cea mai importanta victorie pentru opozitie este, fara indoiala, scorul foarte strans cu care motiunea a fost respinsa in parlament. Pentru PDL este un prim semn ca, in perioada urmatoare, numarul celor care vor dezerta in opozitie va creste proportional cu procentele pe care democrat-liberalii le vor pierde in sondaje.
Cu siguranta, cei 17 parlamentari din arcul guvernamental care au "votat stramb" nu sunt singurii care se gandesc sa se puna bine cu opozitia, in speranta ca mai prind un mandat si in 2012.
Numarul celor care ar fi vrut sa o imbratiseze pe PSD-ista Aura Vasile (asa cum a facut Teo Trandafir intr-un gest de un populism care l-a depasit pe cel al lui Ponta) a fost, in mod cert, mult mai mare.
Nu m-ar mira ca PSD si PNL sa fi controlat votul ca nu cumva sa se trezeasca invitate la guvernare de Traian Basescu. Nu ma indoiesc ca presedintele ar fi facut acest lucru pentru a prinde opozitia pe picior gresit si a o decredibiliza in ochii bugetarilor si ai pensionarilor pe care PSD si PNL ii plang cu lacrimi de crocodil. A spus-o raspicat in intalnirea de la Snagov cu parlamentarii PDL. Basescu le-a atras atunci atentia ca, daca nu vor sustine motiunea, parlamentarii PDL ar trebui sa se pregateasca de opozitie. A fost in aceeasi masura un avertisment catre PDL, dar si catre PSD si PNL.
Marele castig al respingerii motiunii este mentinerea stabilitatii politice. Intrebarea este: cat timp guvernul va avea sustinere parlamentara? Doar urmatoarele 6 luni sunt sigure din acest punct de vedere. UNPR a anuntat deja ca, in 2011, doreste sa se revina la nivelul salariilor si pensiilor de dinainte de "marea taiere".
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, sustine insa ca, pentru a fi eficiente, masurile de austeritate trebuie mentinute pe o perioada de 18-24 de luni.
Daca aceasta evaluare este corecta, soarta PDL pare pecetluita. De altfel, UNPR si-a pregatit de pe acum terenul unei iesiri de urgenta de la guvernare.
Abtinandu-se de la vot la motiune, UNPR va putea sustine ca nu a fost de acord cu taierile de pensii si salarii, ci a vrut doar sa asigure stabilitatea politica a tarii intr-un moment complicat.
Guvernul a supravietuit motiunii, dar nu este sigur ca isi va incheia mandatul in 2012. Din 2011, orice motiune de cenzura ar putea duce la demiterea executivului.
Stabilitatea politica necesara masurilor anticriza este limitata in timp. De aceea, restructurarea administratiei trebuie sa se petreaca rapid.
Mi-e teama insa ca ministrii-"sabotori", asa cum i-a numit Traian Basescu, o vor bloca in continuare, pentru a nu le fi diminuata puterea in partid si in guvern. Din pacate, reforma se va face doar daca teama lui Emil Boc (despre care am citit pe blogul colegului Mircea Marian) ca Elena Udrea ii va lua functia va scadea in intensitate.