Executivul a aprobat actele normative care reglementeaza organizarea, desfasurarea si finantarea parlamentarelor din 30 noiembrie 2008. Mai asteptam doar alegerile.

Finantarea

Guvernul a aprobat bugetul si cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2008. Suma totala alocata este 160 milioane lei. Totodata, sumele alocate in vederea desfasurarii alegerilor provin din bugetul de stat, din Fondul de rezerva bugetarã la dispozitia Guvernului, iar Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) va repartiza institutiilor prefectului sumele necesare pentru activitatile acestora legate de pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare, in functie de necesarul de fonduri al fiecarui judet, sumele necheltuite urmand a fi recuperate ulterior. S-a stabilit si cuantumul indemnizatiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale (66 de lei pe zi), a informaticienilor, statisticienilor si personalului tehnic auxiliar care participa la executarea operatiunilor generate de activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile parlamentare (50 de lei pe zi).

Programul calendaristic

Odata ce ziua alegerilor parlamentare a fost stabilita, perioada imediat urmatoare este marcata de stabilirea judecatorilor din cadrul BEC, apoi a presedintelui BEC, urmand ca mai apoi, in termen de 21 zile de la inceperea perioadei electorale, pana la data de 21 septembrie, sa fie desemnati judecatorii in birourile electorale de circumscriptie si presedintii birourilor electorale de circumscriptie. Cu cel putin 60 zile inainte de data alegerilor, deci cel mai tarziu la data de 1 octombrie, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale vor stabili semnele electorale care vor fi comunicate BEC pana la 16 octombrie. Candidaturile vor putea fi depuse pana la 21 octombrie, respectiv 30 octombrie, dupa finalizarea contestatiilor.

31 octombrie, prima zi de campanie

Alegatorii trebuie sa stie ca pe 31 octombrie va fi demarata efectiv campania electorala, cu 30 zile inainte de ziua votarii, iar pe data de 29 noiembrie, ora 7.00, se va incheia campania electorala. Cu 48 ore inainte de tragerea la sorti, deci pana in 15 noiembrie, va fi prezentata, membrilor biroului electoral de circumscriptie, macheta pentru fiecare tip de buletin de vot, din fiecare colegiu uninominal. Cu cel putin 10 zile inainte de data alegerilor, deci pana pe 20 noiembrie, vor fi imprimate buletinele de vot si vor fi confectionate stampilele cu mentiunea "VOTAT".

MIRA face ordine

O alta prevedere a Guvernului stipuleaza faptul ca MIRA va dispune masuri pentru asigurarea ordinii si linistii publice in localitatile tarii, pe intreaga perioada electorala si, in mod deosebit, in ziua votarii, precum si in zilele care premerg si succed acestei zile. De asemenea, MIRA va asigura paza sectiilor de votare si a dosarelor intocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile electorale de circumscriptie, respectiv la Biroul Electoral Central, precum si paza pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii buletinelor de vot si a celorlalte materiale necesare votarii.