Seful Guvernului roman si omologul sau moldovean au convenit ieri sa organizeze anual o sedinta comuna de guvern in care sa fie discutate proiectele de colaborare intre Romania si Republica Moldova. Modelul unei astfel de sedinte comune exista deja in relatia Romania - Ungaria. Problema tratatului de baza dintre cele doua tari si cea a acordarii de cetatenie romana moldovenilor s-au bucurat de invocarea "cadrului european".

Vizita premierului Calin Popescu-Tariceanu la Chisinau este prima vizita oficiala a unui sef de guvern roman dupa 1999 si, in cursul acesteia, partea romana si-a exprimat increderea ca evenimentul va relansa relatia bilaterala romano-moldoveana si va ajuta la depasirea "coborasurilor si la punerea unei pietre in plus la temelia constructiei unui viitor mai bun pentru cetatenii din cele doua tari". Tariceanu i-a asigurat pe cei din Moldova in legatura cu disponibilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a pune la dispozitie aquis-ul comunitar tradus in limba romana, pentru a le facilita integrarea europeana si a in legatura cu intentia de a aduce imbunatatiri serviciilor consulare oferite cetatenilor moldoveni. De asemenea, cei doi oficiali au convenit organizarea unor sedinte comune de guvern, dupa modelul sedintelor de guvern comune intre Guvernul de la Bucuresti si cel de la Budapesta. Intre Romania si Ungaria, aceasta practica a fost convenita in 2005 si pana acum au avut loc doua sedinte comune ale Guvernelor roman si maghiar. Discursul sustinut dupa intrevederea cu omologul sau moldovean, Vasile Tarlev, a fost inceput de Tariceanu cu cuvintele "draga Vasile".
Chestiunea unui tratat de baza si a unui tratat al regimului de frontiera dintre cel doua tari, tratat a carui incheiere este dorita de mai multi ani de catre partea moldoveana, a facut si ea obiectul unor declaratii oficiale. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a incercat sa lamureasca lucrurile aratand ca modelul unei relatii juridice bilaterale construita pe un Tratat de baza este depasit la nivelul european. Intrebat de jurnalistii de la Chisinau cand va semna Romania Tratatul de baza si cel al regimului de frontiera cu Republica Moldova, premierul Tariceanu a raspuns ca "un tratat nu se semneaza de o singura parte, ci trebuie sa aiba acordul ambelor parti implicate". Seful Executivului roman a tinut sa arate ca autoritatile din cele doua tari trebuie sa construiasca relatia bilaterala bazandu-se pe realitatile actuale si pe modelul european. Tariceanu a adaugat ca, prin unele compromisuri de ambele parti, se poate ajunge la semnarea acestui acord politic bazat mai mult pe relatia prezenta si viitorul comun in cadrul Uniunii Europene al celor doua tari. "Vreau sa indepartez orice posibile speculatii vizavi de negocierile pe care le vom purta referitoare la acest subiect: trebuie sa se plece de la o premisa pe care nimeni nu o contesta in Romania, si anume suveranitatea si independenta Republicii Moldova", a tinut sa sublinieze Tariceanu la Chisinau.
In ceea ce priveste problema acordarii cetateniei romane cetatenilor Republicii Moldova, premierul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca acest proces este desfasurat de autoritatile romane in conformitate cu legislatia europeana. "Au fost comentarii care au accentuat negativitatea acordarii cetateniei, dar temerile de la Chisinau nu sunt indreptatite. Acest proces s-a derulat intr-un mod corect si transparent, respectand tot cadrul legislativ european", a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Subiectul acordarii cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova a fost abordat in contextul in care el ridicase unele tensiuni in dialogul bilateral la inceputul acestui an.
Dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca peste 800.000 de moldoveni au depus solicitare pentru cetatenia romana, cifra a fost contestata de inalti demnitari de la Chisinau. O alta propunere dezbatuta la Chisinau a fost cea a premierului roman de a se crea un fond de dezvoltare si cooperare pentru a ajuta Republica Moldova in proiectele economice, culturale si de infrastructura.