Guvernul nu va modifica numarul de semnaturi necesare unui persoane pentru a candida la Presedintie, nu va introduce obligativitatea depunerii vreunei sume de catre candidat si nu va modifica alte conditii legate de depunerea candidaturii, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.
Guvernul a discutat, miercuri, in prima lectura, proiectul de lege privind alegerile prezidentiale, urmand sa procedeze doar la modificari tehnice ale reglementarilor in vigoare vizand organizarea sectiilor de vot.
Orice alte modificari la aceasta lege vor fi efectuate dupa desfasurarea alegerilor prezidentiale, a mai spus Boc.
Persoanele care intra in cursa electorala pentru Presedintie trebuie sa depuna la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) suma de 30.000 de euro, banii urmand sa fie returnati celor care obtin peste 1% din voturile valabil exprimate, prevede proiectul de lege initiat de AEP si MAI.
"Am decis sa propunem Guvernului un proiect de lege prin care candidatii la functia de presedinte al Romaniei, pe langa indeplinirea celorlalte prevederi legale, vor trebui sa depuna la inscrierea in cursa electorala si suma de 30.000 de euro. AEP va deschide conturi pe numele persoanelor respective, iar cei care nu obtin macar 1% din voturile liber exprimate vor pierde banii. Suma va fi virata la bugetul de stat si va acoperi o parte din costurile legate de organizarea alegerilor prezidentiale. Celorlalti candidati, care trec de pragul de 1%, li se vor restitui acesti bani in maximum 14 zile lucratoare de la data ramanerii definitive a rezultatului alegerilor", au declarat surse oficiale.
Directorul Cristian Leahu, din cadrul Directie Legislatie a AEP, a precizat ca varianta unui depozit a fost luata in discutie mergand pe ideea practicii in domeniu in alte state, cum ar fi Austria, Grecia, Cipru, Estonia, Lituania, Irlanda si Regatul Unit al Marii Britanii.
"AEP nu a propus niciun nivel in mod oficial", a afirmat el, intrebat despre cuantumul propus de AEP Executivului in legatura cu acest depozit.
"Ne gandim la o suma care sa nu constituie o restrictie pentru dreptul de a candida, dar care sa fie suficient de ridicata ca sa elimine candidatii neseriosi", a precizat Cristian Leahu, care a adaugat ca au fost luate in calcul mai multe variante.
Premierul Emil Boc nu sustine masura introducerii depozitului minim pentru candidatii la Presedintie, intrucat reprezinta o ingradire a dreptului constitutional de a candida la aceasta functie, dar nici alte modificari, precum majorarea numarului de semnaturi necesare unei candidaturi.