Liderii PIN, Cosmin Gusa si Aurelian Pavelescu au acuzat ieri faptul ca proiectul de statut al minoritatilor nationale, „opera exclusiva a UDMR, se vadeste a fi si o actiune de supravietuire a clanurilor politico-economice maghiare constituite in jurul UDMR in ultimul deceniu, ideea de pastrare a identitatii culturale a minoritatii aparand ca o forma de pastrare a privilegiilor“.
Presedintele PIN, Cosmin Gusa, si-a asumat chiar nominalizarea liderului UDMR Verestoy Attila ca fiind intre cei care subordoneaza interesele de grup sau personale actiunilor politice.
Cei doi lideri PIN au prezentat un raport pe marginea proiectului statutului minoritatilor nationale, prin care au dorit sa demonstreze ca obiectivele programului politic al UDMR, calificat drept revizionist, a stat la baza redactarii actului normativ asumat de Guvern. Gusa si Pavelescu au precizat ca nici macar cei mai vizati „beneficiari“ nu sunt multumiti de initiativa, Uniunea Civica a Maghiarilor declarandu-se impotriva proiectului.
Liderii PIN si-au exprimat speranta ca raportul lor va oferi Puterii argumentele juridice prin care sa respinga acest demers al UDMR. (Narcisa Petre)