Partidul Initiativa Nationala condus de fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, se apropie incet si sigur de social-democrati. Vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia ßandru, a precizat ieri ca formatiunea sa este gata de "o colaborare cu un PSD reformat", in dorinta de a adera la PES.

"Este foarte important ca fiecare partid din Romania sa aiba o relationare la nivel european", a declarat Lavinia ßandru, precizand ca PIN-ul se indreapta catre o colaborare cu socialistii europeni. "Am dorit sa avem o relatie la nivel european si am ales partidul la care am avut cele mai multe relatii. Asa am ales Partidul Socialistilor Europeni", a apreciat vicepresedintele PIN.
"Sigur ca nu ne asteptam ca PES-ul sa castige voturi in locul PIN-ului, in Romania, dar sa spui ca nu ai nevoie de o relatie europena cu un partid puternic e o mare greseala", a adaugat Lavinia ßandru.
Ea a mentionat ca s-a intalnit, in timpul vizitei la Parlamentul European, cu Pierre Moscovici, dar si cu presedintele socialistilor europeni, Poul Rassmusen.
Colaborare cu un PSD "reformat"
"Au fost foarte multe discutii cu privire la faptul ca PSD va trebui sa-si dea acceptul in ceea ce priveste aderarea noastra la PES. Este, de fapt, o regula pe care o au toate partidele europene", a spus deputatul PIN, opinand ca formatiunea condusa de Mircea Geoana nu ar avea motive sa se opuna unui asemenea demers.
"Ar fi absurd sa gaseasca PSD-ul, in momentul de fata, un motiv pentru care sa se opuna intrarii PIN-ului in PES", a completat Lavinia ßandru, cu mentiunea ca PIN-ul a pus conditii PSD-ului.
"Noi am pus conditii PSD-ului pentru a putea colabora cu el: trebuie sa se reformeze. Ne dorim sa colaboram cu PSD, dar cu unul reformat, asa cum isi doresc si europenii", a afirmat vicepresedintele PIN.
Intrebata daca au existat deja contacte oficiale intre PIN si PSD, Lavinia ßandru a precizat ca "o discutie la nivel institutional nu a avut, inca, loc". Cu toate acestea, ea a subliniat ca presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a exprimat deja in favoarea initiativei PIN de a adera la PES.