Fostul secretar general al PSD, deputatul Cozmin Gusa, a reusit sa provoace, de doua zile, cresterea tensiunii unora dintre liderii PD, dupa ce ieri, prin interpusi, si-a anuntat prezenta in lupta pentru dobandirea presedintiei partidului la congresul din primavara.
Daca luni a reusit o victorie de palmares, obtinand un vot de incredere al deputatilor PD pentru a ramane nestatutar lider de grup parlamentar, ieri, Cozmin Gusa a intins si mai tare coarda, deranjandu-i pe unii dintre liderii marcanti ai partidului. In jurul pranzului, inaintea sedintei Biroului Permanent National al PD si in absenta presedintelui interimar Emil Boc, aflat in SUA, apare ca din senin o scrisoare deschisa prin care 17 lideri mai putin cunoscuti ai partidului, majoritatea tineri, il sprijina si ii cer lui Gusa sa intre in cursa pentru presedintia PD, la urmatoarea Conventie Nationala (congresul). Printre semnatari, Lavinia Sandru, Roberta Anastase, Mircea Hava, Darius Valcov, George Scripcaru si altii.
Scandalul a fost repede aplanat, pentru moment, de vicepresedintele Vasile Blaga, care a spus ca prioritatea PD este castigarea alegerilor pentru Primaria Capitalei, urmand ca orice candidatura la presedintia Partidului Democrat sa fie binevenita, cu respectarea prevederilor statutare. El a mentionat ca viitoarea Conventie Nationala a PD, care va decide asupra modificarilor statutare si va alege viitorul presedinte al partidului, va avea loc, cel mai probabil, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.
Vasile Blaga a declarat ca nu va candida la presedintia PD, in timp ce Adriean Videanu a avut o pozitie mai nuantata, precizand ca va lua o hotarare dupa publicarea rezultatelor sondajului de opinie care va decide care dintre candidatii Aliantei PNL-PD va intra in cursa pentru Primaria Capitalei.

Lider neratificat

Pentru indrazneala sa, Gusa a fost “recompensat“ de greii din partid. Forul de conducere al PD a decis sa nu-l ratifice pe Cozmin Gusa in functia de lider al grupului parlamentar din Camera Deputatilor.
Blaga a explicat ca BPN a respectat cu strictete statutul partidului si a constatat ca Gusa nu indeplineste conditiile de vechime care sa-i permita sa candideze la functii de conducere in Legislativ.
Articolul 158, alineatul 2 al statutului PD stipuleaza ca “nu pot depune candidaturi la functiile de conducere ale grupurilor parlamentare sau in Legislativ decat parlamentarii care au o vechime minima de doi ani in Parlament“. Vasile Blaga a spus ca va propune Consiliului National de Coordonare al PD reducerea vechimii statutare prevazuta la articolul 158 de la doi ani la sase luni. La randul sau, Adriean Videanu a precizat ca Gusa, luand act de neratificarea sa in BPN, a renuntat la calitatea de lider al grupului parlamentar de la Camera Deputatilor. BPN nu a ratificat nici pozitiile detinute in cadrul grupului PD de la Camera de viceliderul Petru Movila si de secretarul Roberta Anastase, invocandu-se tot articolul 158, a spus Adriean Videanu.