Ion Iliescu nu va candida singur pentru functia de presedinte al PSD. Ioan Rus, presedintele filialei Cluj, anunta ca “Grupul de la Cluj“ va propune candidati pentru toate functiile de conducere ce vor fi scoase la “licitatie“ la Congresul din aprilie.
Ioan Rus, unul dintre membrii marcanti ai “Grupului de la Cluj“, a anuntat ieri printr-un comunicat ca aceasta grupare din PSD “va continua sa faca propuneri si o sa aiba optiuni si candidaturi pentru toate functiile pentru care se deschide competitia“.
Rus lasa sa se inteleaga ca vor fi promovate candidaturi si pentru functia de presedinte al partidului, loc care parea sa fie rezervat, prin pasul inapoi facut de Adrian Nastase, lui Ion Iliescu. Surse din partid sustin ca unul dintre candidatii sustinuti de “Grupul de la Cluj“ pentru functia suprema este Cristian Diaconescu. Acesta nu neaga complet zvonul.

Candidatura, in functie de statut

“Analizez posibilitatea de a candida pentru o pozitie in conducerea partidului, nefiind inca hotarat care va fi aceasta. O decizie definitiva privind pozitia pentru care voi candida o voi lua in functie de modul in care va arata structura conducerii PSD, dupa adoptarea modificarilor ce vor fi aduse statutului partidului si dupa ce imi voi evalua obiectiv atat sansele de reusita, cat si aptitudinile pe care le pot pune in slujba partidului“, spune Diaconescu intr-o declaratie de presa facuta ieri.
Din declaratia lui Diaconescu se intelege clar un singur lucru: el este dispus sa candideze pentru presedinte, in functie de modificarile ce vor fi aduse la statut. Exista deci un impediment statutar, lucru abordat direct de Ioan Rus in comunicatul sau, in care spune ca “propunerile recente privind baremuri de vechime pentru ocuparea unor functii sunt menite sa blocheze competitia si accesul egal al membrilor la posibilitatea de a fi alesi“.
De altfel, nici Ioan Rus nu este decis daca sa urmeze sugestia lui Adrian Nastase de a candida pentru functia de secretar general al partidului, sugestie pe care o considera insa onoranta.

Tanarul Ponta se revolta

Propunerea discutata in ultima sedinta a Delegatiei Permanente, potrivit careia pentru ocuparea functiilor de conducere candidatii trebuie sa aiba o vechime in partid de zece ani, nu este prea agreata de parlamentarii PSD. Deputatul Victor Ponta considera ca, daca s-ar adopta o asemenea propunere, ar insemna “sa dam deoparte pe cei ce ne pot crea eventuale probleme“. El s-a pronuntat pentru o vechime de minimum un an, deoarece, altfel, ar fi afectati cei care s-au afirmat in ultimul timp, enumerati fiind Cristian Diaconescu, Mircea Geoana, Eugen Bejinariu. Senatorul Antonie Iorgovan crede ca “nu poti sa te sprijini la guvernare pe unii oameni, iar apoi sa-i dai la o parte prin acest criteriu de vechime“. Un alt senator, Ion Solcanu, se pronunta pentru o vechime de 2-3 ani, deputatul Dan Mihalache propune o vechime de 1-2 ani, iar deputatul Viorel Hrebenciuc sustine o vechime de 5 ani.