Parlamentarii Coalitiei chiulesc de la sedinte, motiv pentru care proiectele de legi sunt fie respinse, fie amanate din lipsa de cvorum. Din aceeasi cauza, dezbaterile la Bugetul national ar putea sa se desfasoare pana la Anul Nou.
Absentele repetate ale deputatilor de la sedintele in plen ale Camerei au devenit deja o obisnuinta. Dupa ce mai toata saptamana au chiulit masiv de la dezbaterile asupra bugetului, ieri-dimineata, la sedinta de plen a Camerei, deputatii au recidivat. Astfel, sedinta ordinara de plen a fost suspendata de doua ori, initial din lipsa de cvorum, ulterior din cauza absentei unui secretar de sedinta.
Dupa apelul nominal, cel care conducea lucrarile, liberalul Dan Radu Rusanu, a constatat absenta secretarului de sedinta din partea Opozitiei si, conform regulamentului, sedinta a fost din nou suspendata. Pentru a evita totusi intreruperea lucrarilor, Rusanu a propus ca social-democratul Miron Mitrea sa asigure secretariatul sedintei. Propunerea a fost contestata de deputatul independent Daniel Ionescu (ex-PRM), care a precizat ca, potrivit regulamentului, o sedinta trebuie sa aiba doi secretari, ce nu pot fi inlocuiti de un vicepresedinte al Camerei Deputatilor, in speta de Miron Mitrea.
In sala era prezent in acel moment secretarul de sedinta din partea Aliantei PNL-PD, Titu Gheorghiof. Din partea Opozitiei, deputatii care pot asigura secretariatul de sedinta sunt Victor Ponta (PSD) si Gelil Eserghep (PRM). Dezbaterile au fost in cele din urma reluate, deputatii discutand si aproband, la limita cvorumului, sase proiecte de lege si respingand unul.

Coalitia, invinsa la Senat

Coalitia de guvernamant a mai suferit o infrangere ieri in Senat, cand Puterea nu a reusit sa-si mobilizeze parlamentarii pentru a vota o serie de legi organice, inclusiv prioritati normative ale Executivului. Sedinta de plen a Senatului a inceput printr-o dezbatere de aproape o ora pe marginea programului de lucru pentru lunea urmatoare. Discutiile aprinse, pigmentate cu deja obisnuitele replici intre liberalul Puiu Hasotti si peremistul Gheorghe Funar, au culminat cu propunerea social-democratului Ilie Sarbu, ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sa manifeste mai multa asprime fata de repetatele absente ale parlamentarilor. Sarbu a propus ca, daca la ora inceperii sedintei nu exista cvorum de lucru, sa se suspende lucrarile.
In final, dezbaterile pe marginea problemelor organizatorice au fost depasite si s-a trecut la votarea legilor inscrise pe ordinea de zi. Absenta din sala a Puterii a determinat respingerea a patru proiecte de legi organice.
Chestorul Senatului, liberalul Paul Pacuraru, a recunoscut ca respingerea celor patru proiecte de lege organice este o „deficienta“ a Coalitiei, care nu a reusit sa organizeze prezenta parlamentarilor sai in sala. Pacuraru a propus sa fie monitorizate absentele colegilor sai, pentru a se stabili care sunt „absenti cronici“, iar Bogdan Oltean a anuntat ca la sfarsitul saptamanii liderii Coalitiei se vor intalni pentru a stabili eventuale sanctiuni pentru chiulangii.