Semnalul "curateniei" dat de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, la inceputul anului printre angajatii institutiei pe care o conduce pare sa fi dat roade. Gramezile de documente care zaceau pe birourile functionarilor din prefectura au disparut, iar prefectul e multumit acum de activitatea acestora.
Daca la inceputul anului, cand a fost uns inalt functionar public, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, anunta ca va schimba regulile institutiei, iar cei gasiti vinovati vor plati cu postul pentru greseli si lene, luna aprilie a lui 2006 i-a gasit pe angajatii vizati in aceleasi functii. Motivul pentru care nici o schimbare nu s-a produs in Prefectura Dolj in ultimele luni nu este imblanzirea regulilor impuse de prefect, ci, dupa cum afirma insusi prefectul, faptul ca angajatii au inteles cu vorba buna ca daca nu isi indeplinesc atributiile vor fi dati afara. "Nu a mai fost nevoie de sanctiuni ca sa-i aduc pe calea cea buna. Am avut discutii cu angajatii in care le-am explicat faptul ca in prefectura nu se lucreaza cu jumatati de masura si va trebui sa se apuce de treaba. Sanctiunile pe care le-am aplicat au fost menite sa ii disciplineze si pe ceilalti, iar cei care nu vor intelege ca trebuie sa isi indeplineasca atributiile de serviciu vor pleca in cele din urma din institutie", a spus prefectul Nicolae Giugea.
Comportamentul unei parti importante din functionarii publici ai institutiei le-a dat de furca autoritatilor judetene. Pe parcursul anului 2005, sapte functionari publici din cei 46 din Palatul Administrativ doljean au ajuns in fata Comisiei de discplina pentru ca au fost acuzati de neindeplinirea atributiilor care le reveneau prin fisa postului sau de intarzierea sarcinilor repartizate.
Doar trei din cei sapte functionari au fost sanctionati
Desi cei sapte functionari acuzati au ajuns in fata comisiei, doar trei dintre acestia au fost, in cele din urma, sanctionati. Motivele pentru care nici jumatate din angajatii acuzati nu au primit sanctiuni sunt, in opinia prefectului Nicolae Giugea, procedura greoaie prevazuta in Statutul functionarului public si faptul ca din Comisia de disciplina constituita la nivelul institutiei fac parte tot functionari publici. Acestia au fost tentati sa isi acopere colegii si sa ii scoata basma curata. In opinia consilierului juridic Adina Sandoiu, care este in acelasi timp si presedintele comisiei de disciplina, "nu au fost intrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare, activitatea comisiei de disciplina avand la baza respectarea urmatoarelor principii: prezumtia de nevinovatie, garantarea dreptului la aparare si proportionalitatea, adica raportul corect intre gravitatea abaterii, circumstantele savarsirii acesteia si sanctiunea propusa".
In 2006, nici un document restant
Cei trei functionari publici gasiti vinovati de comisia de disciplina, care activeaza in cadrul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor si Directiei de Integrare Europeana, au fost sanctionati cu diminuarea drepturilor salariale cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni. Chiar daca angajatii sanctionati nu au fost prea numerosi, "urecherea" acestora pare sa fi fost totusi cu folos. In anul 2006, nici un functionar public nu a mai ajuns in fata comisiei de disciplina, iar prefectul se declara in prezent multumit de activitatea acestora. "In momentul de fata avem o situatie care nu s-a mai intalnit de cinci ani in prefectura. Nu mai avem nici un document restant, iar toate actele care vin din judet sunt imediat preluate si analizate de juristi. Cred ca aceia care au fost sanctionati au inteles ca nu le cer mai mult decat trebuie sa faca pentru ca sunt inregistrati cu o evolutie buna in ceea ce priveste activitatea depusa la locul de munca", a spus prefectul Giugea.