Schimbarile recente de doctrina ale PD, PC si ale „gruparii Ciontu“ din PRM, partide ce sunt atrase de mirajul apartenentei la PPE, sunt catalogate ca fiind oportuniste de fostul PN¥CD, formatiune politica care isi aroga rolul de magnet al unui adevarat pol popular in Romania.

Gheorghe Ciuhandu, liderul PPCD, fostul partid taranesc, a criticat oportunismul partidelor care au trecut cu multa usurinta de la doctrinele lor originare la mult mai ispititorul curent popular. Cu ocazia implinirii unui an de la unificarea PN¥CD cu URR si schimbarea denumirii partidului in Partidul Popular Crestin Democrat, Gheorghe Ciuhandu a reiterat importanta crearii unui pol popular pe scena politica romaneasca. El a adaugat ca singura formatiune care poate realiza acest lucru este cea pe care o conduce, in virtutea asumarii reale a valorilor doctrinare. In plus, Ciuhandu a amintit ca a fost mandatat de liderul PPE, Wilfred Martens, cu reconstruirea crestin-democratiei romanesti, in conditiile in care PPCD este singurul partid romanesc membru asociat al popularilor europeni.

Sinceritatea democratilor, sub semnul intrebarii

„Partide cu o orientare doctrinara confuza, ca sa nu spun total opusa principiilor si valorilor asumate de partidele membre ale PPE, au inceput in ultimul timp sa bata moneda pe posibila lor afiliere la cea mai importanta asociere de partide din Europa, in incercarea de a-si crea, prin aceasta afiliere, un iluzoriu capital politic in tara“, a acuzat Gheorghe Ciuhandu. El nu s-a sfiit sa-i nominalizeze pe democrati, care, pana la congresul din iunie, erau membri ai Internationalei Socialiste. Ciuhandu a pus sub semnul intrebarii asumarea reala a valorilor populare de catre PD, in conditiile in care in timpul guvernarii CDR democratii au obstructionat reformele proprietatii. „Am solicitat, la ultima sedinta a Biroului Politic al PPE de la Bruxelles, Partidului Popular European sa verifice in ce masura PD corespunde criteriilor acceptabile unui partid popular si sa ne consulte in acest sens“, a mentionat Ciuhandu.

Partide fara coloana vertebrala

Criticile liderului crestin-democrat s-au adresat si fostilor umanisti, care nu au avut o orientare doctrinara clara, declarandu-se cand social-democrat, cand social-liberal, „ajungand acum, dupa intrarea in Parlament pe listele PSD - partid membru al Internationalei Socialiste -, sa se revendice de la doctrina populara si conservatoare“. „Curios, aceasta cosmetizare de nume nu a fost contestata, asa cum nu a fost contestata nici dubla schimbare a denumirii PRM - initial prin adaugarea sintagmei Popular, iar ulterior prin renuntarea la aceasta“, s-a mirat Ciuhandu.
El a avut cuvinte dure si pentru incapatanarea unor partide mici, extraparlamentare in a bloca incercarile PPCD de reconstruire a miscarii crestin democrate si populare din Romania. „Partidul Crestin Democrat, Partidul Blocul National Democrat, Partidul Actiunea Populara si alte formatiuni minore care se revendica de la doctrina populara sau crestin-democrata au fost invitate sa fuzioneze cu PPCD, insa au refuzat categoric sa faca acest lucru“, a apreciat Ciuhandu.
„In aceste conditii, suntem pregatiti sa mergem pe liste proprii in alegerile anticipate, cu un program care are la baza principiile si valorile noastre“, a incheiat liderul PPCD.