Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD, sustine ca grupul de lucru pentru extinderea PPE a propus admiterea PD cu statut de observator, insa a respins acordarea acestui statut pentru Partidul Conservator (PC). El a declarat ieri ca reprezentantii PPCD s-au abtinut la votul pentru PD, iar in cazul PC au votat „impotriva“. Reprezentantii PPCD au sustinut, in cazul PD, amanarea acceptarii ca membru asociat, solicitare motivata atat de „necesitatea clarificarii doctrinare din acest partid si posibilitatea fuziunii lui cu PNL, cat si de initierea unui dialog cu PPCD in vederea crearii unui pol de centru-dreapta in Romania“. In aceste conditii, votul PPCD (PN¥CD) a fost „abtinere“, precizeaza presedintele PPCD.
In cazul Partidului Conservator, pozitia PPCD a fost negativa, ca motiv fiind „traseul politic discutabil al acestei formatiuni politice, doctrina confuza si suspiciunile care planeaza asupra unor membri marcanti ai PC“. In aceste conditii, votul PPCD a fost „contra“.
Ciuhandu a precizat ca deciziile grupului vor fi inaintate catre Biroul Politic al Partidului Popular European, care le va discuta in sedinta din 19-20 septembrie, si catre conducerea fractiunii PPE din Parlamentul European.