Mircea Geoana, liderul PSD, si-a vazut ieri dupa-amiaza dorinta implinita: motiunea de cenzura "1000 de zile de haos - Sfarsitul guvernarii de dreapta" a fost depusa in Parlament. Motiunea a adunat 139 de semnaturi, cu toate ca pentru ca aceasta sa fie depusa, erau necesare doar 116 voturi. Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca social-democratii au propus ca motiunea sa fie prezentata in Plen joi, 27 septembrie, iar dezbaterea si votul final sa aiba loc pe 3 octombrie. "1000 de zile de haos - Sfarsitul guvernarii de dreapta" face referire nu doar la perioada guvernarii PNL, ci si la cea cand si PD se afla la putere. Justificarea documentului de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II este, dupa cum sustin social-democratii, aceea ca actualul guvern nu mai reprezinta vointa romanilor. Mai mult, prin acelasi text al motiunii, PSD acuza ca agricultura ar fi ajuns "la sapa de lemn", iar guvernul nu este preocupat de accesarea fondurilor europene. Un alt repros adus guvernului face referire la faptul ca invatamantul romanesc este departe de modelul european, iar Ministerul Sanatatii este cel mai bolnav organism public din Romania. PSD nu iarta nici atitudinea guvernului fata de pensii, si nici politica externa a Romaniei sau justitia promovate de Cabinetul Tariceanu.
Desi multi politicieni - chiar si de la PSD sau PD - se arata sceptici in privinta sanselor motiunii de a fi adoptata, calculul teoretic arata faptul ca documentul va trece lejer de Parlament. Mai exact, teoretic, motiunea ar putea fi votata de 248 de parlamentari ai PSD, PD si PLD - adica partidele care au anuntat ca ar sustine motiunea. Pentru ca actualul executiv sa pice, sunt necesare 232 de voturi. In categoria celor care nu vor vota documentul intra, din ratiuni diferite, trei partide: PC, PNL si UDMR. Mai departe, daca documentul este votat, Guvernul Tariceanu II este inlaturat, iar pasul imediat urmator ar fi reprezentat de consultari ale partidelor cu seful statului, Traian Basescu, pentru desemnarea unui nou premier, care va avea sarcina de a forma un nou guvern in 10 zile. Pentru ca posibilul nou guvern sa fie instalat, este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor. In cazul in care noua formula pica de doua ori la vot, Parlamentul se dizolva si urmeaza alegeri anticipate. In schimb, daca motiunea va fi respinsa, guvernul Tariceanu isi continua activitatea, iar deputatii si senatorii PSD nu mai au dreptul de a initia o alta motiune.

Neincredere in sanul PSD asupra votului

Asadar, daca la capitolul teoretic motiunea are toate sansele sa rastoarne actualul guvern, practic exista mai multe semne de intrebare referitoare in special la modul in care ar putea vota anumiti parlamentari social-democrati. Printre deputatii si senatorii PSD despre care se crede ca nu vor vota pentru motiune se numara cei aflati in jurul lui Ion Iliescu- adica Razvan Theodorescu, Serban Nicolae, Adrian Paunescu, dar si cei apropiati de Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase. Tocmai de aceea, o parte dintre liderii PSD (aflati in jurul liderului Mircea Geoana) au cerut ca reprezentantii partidelor care au declarat ca sustin motiunea sa voteze la vedere, adica aratand colegilor bilele in momentul votului, dar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca, daca va observa o asemenea practica, va suspenda sedinta si va relua votul. Miza votului la vedere este verificarea optiunii fiecarui parlamentar in parte si totodata detinerea controlului asupra numarului necesar de voturi favorabil pentru adoptarea motiunii de cenzura. La adapostul procedurii de vot secret fiecare parlamentar poate vota conform "constiintei intereselor proprii", care pot fi diferite de cele ale partidului pe care il reprezinta. Potrivit Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, votul in cazul unei motiuni de cenzura este secret si se exercita cu ajutorul a doua bile, una alba si una neagra.

Sfaturi de la Iliescu pentru Tariceanu

In cealalta tabara, liderii PNL nu iau in calcul varianta demiterii Guvernului, in schimb se gandesc la posibilitatea organizarii de alegeri parlamentare inainte de termen. "Suntem convinsi ca se poate degaja o solutie in ce priveste bugetul, putem discuta cu toate partidele despre prioritati legislative, putem conveni un calendar de alegeri in primavara, astfel incat sa avem alegeri locale si parlamentare", a declarat Adrian Iorgulescu, vicepresedintele PNL. Cat despre sansele ca motiunea de cenzura sa fie votata, vicepresedintele PNL Ludovic Orban sustine ca acestea sunt: "procentual 80% nu trece, 20% trece". Iar ca o mica "pata de culoare" a acestei motiuni, de mentionat ca presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu i-a sugerat liderului PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, sa... abordeze barbateste motiunea PSD si nu cu nervozitate. Sfatul a venit in urma cu cateva zile, cu ocazia Festivalului George Enescu, cand cei doi s-au intalnit in loja.