Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca formatiunea sa asteapta de la PDL si de la Traian Basescu un raspuns in legatura cu "imixtiunea nepermisa" a presedintelui in actul de guvernare. In lipsa clarificarilor, social-democratii anunta ca vor lua o decizie in consecinta. "Consideram in continuare ca aceasta coalitie este posibila si necesara in moment de criza, dar cred ca a sosit momentul unei clarificari nete si clare cu privire la imixtiunea nepermisa a dlui Basescu in activitatea Executivului, care este la limita Constitutiei, a separarii puterilor in stat. Avem o relatie cu cei de la PDL, dar niciun fel de obligatie fata de dl. Basescu. Vom solicita la nivelul coalitiei o astfel de decizie clarificatoare fata de modul in care protocolul coalitiei a fost respectat de ambele parti, fata de modul in care suntem respectati de partenerii de guvernare si mai ales despre modalitatile in care putem sa ne punem in aplicare obiectivele din programul de guvernare. Pentru noi acest subiect este decisiv si absenta unui raspuns clarificator si public, evident obligatia si responsabilitatea noastra vor trebui sa faca subiectul unei decizii la nivelul partidului", a declarat liderul social-democrat.
"Asteptam nu numai de la PDL, dar asteptam de la Basescu un raspuns clarificator. Este inadmisibil sa interferezi atat de brutal cu activitatea Executivului, este o incalcare a separatiei puterilor in stat. De aceea va trebuie sa avem o discutie cu cei de la PDL si inclusiv cu Basescu, pentru a stabili care este regula jocului intr-o democratie consolidata. Nu este Guvernul Basescu, si cu atat mai putin partea PSD din guvernare nu este Guvernul Basescu. Deci trebuie sa stabilim o regula clara a acestui joc si in absenta acestei clarificari vom avea liberatatea de a lua masurile necesare", a continuat Mircea Geoana. El a mai sustinut ca PSD nu este deranjat doar de "aceasta participare nefireasca si contraproductiva la ultima sedinta de Guvern". "Este vorba de aservirea aproape completa a guvernarii PSD- PDL catre un tert. Noi avem o relatie de parteneriat simetrica si egala cu cei de la PDL, nu cu Basescu", a mai mentionat liderul social democrat.
Mircea Geoana, a declarat, la inceputul reuniunii Comitetului Executiv National al PSD de vineri, de la Turnu Magurele , ca in afara de analiza rezultatelor la alegeri, formatiunea va face si una a functionarii coalitiei. Geoana a mentionat ca vor avea loc discutii si depre pregatirea momentului "meciului final", alegerile prezidentiale.
"As dori ca azi sa avem in afara de obisnuita analiza a acestor alegeri pentru PE si o analiza a modului in care la sase luni dupa asumarea guvernarii prin Parteneriatului pentru Romania lucrurile functioneaza in coalitie si in tara si de asemenea sa ne aplecam mai mult asupra momentului economic si social deosebit de delicat pe care il traverseaza Romania", a declarat liderul social-democrat.
Geoana a mai anuntat ca PSD trebuie sa inceapa sa se pregateasca pentru "meciul final" din toamna.
"Bineinteles, va trebui sa ne aplecam azi asupra momentului in care ne pregatim pentru alegerile prezidentiale si a modului in care partidul, electoratul si romanii se vor raporta la cea mai importanta runda de alegeri si intr-un fel este meciul final, pe care sunt convins ca il vom castiga impreuna", a mai spus Geoana.