Conferinta PSD Bucuresti desfasurata miercuri seara a fost un bun prilej pentru platit polite in partid. Dan Ioan Popescu, liderul organizatiei, l-a infierat pe Mircea Geoana pentru esecul electoral al partidului in Capitala. In cadrul reuniunii, Ion Iliescu a acceptat propunerea organizatiei de a candida la functia de presedinte al PSD.
Primul care l-a criticat pe Geoana a fost Dan Ioan Popescu. Popescu a aratat, intr-o evaluare asupra alegerilor locale din 2004, ca el l-a propus pe Mircea Geoana pentru Primaria Capitalei, pentru ca era persoana cu cea mai mare notorietate in Bucuresti. Potrivit lui Popescu, Geoana a acceptat candidatura dupa lungi discutii, conditia pusa de el fiind sa devina presedintele organizatiei PSD Bucuresti. Popescu a sustinut in fata salii ca a acceptat aceasta conditie, care urma sa fie pusa in practica dupa alegerile locale. Popescu a inceput apoi infierarea fostului candidat la Primaria Capitalei, precizand ca se astepta ca acesta sa se bata pentru PSD, chiar daca nu ar fi castigat Primaria Generala. In opinia sa, din cauza ca Geoana nu a intrat in turul doi, PSD a pierdut cel putin trei primarii de sector. Popescu a admis ca gestul sau de a propune retragerea lui Geoana din functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti dupa alegerile locale a fost “neelegant“.
Popescu a vorbit apoi despre Marian Vanghelie, pe care il considera un candidat cu sanse. El l-a asigurat pe acesta ca va fi sprijinit, pe intreaga durata a campaniei, de o “echipa reactiva“.

Suparat sunt, Doamne, iarasi!

A venit apoi randul lui Vanghelie sa ia cuvantul. Acesta, asigurat de Popescu ca are misiunea istorica“ de a castiga Bucurestiul, a spus ca are foarte multe suparari.
“Am foarte multe suparari“, s-a destainuit Vanghelie. Primarul sectorului 5, pentru sprijinul caruia s-a adoptat si o rezolutie catre finalul lucrarilor, si-a atacat colegii care nu l-au ajutat sau care il contesta, multumind in schimb acelora care au incredere in el.
“Nu stiu daca sunt cel mai bun candidat al PSD, se incearca sa se acrediteze ideea sa fiu putin ironizat prin faptul ca parca nu as fi pregatit profesional“, a spus Vanghelie
Suparat rau de tot, Vanghelie a spus ca “niste lideri umflati cu pompa“ au contestat candidatura lui la Capitala. El si-a amintit ca, acum trei ani si jumatate, nu l-a ajutat mai nimeni cand se batea cu Traian Basescu, pe atunci primar general. Vanghelie a marturisit ca are “foarte multe suparari“ si in legatura cu faptul ca la Bucuresti s-a votat Alianta. Alte “suparari“ ale lui Vanghelie sunt legate de faptul ca fostul prefect Gabriel Oprea nu l-a ajutat niciodata, ca exista unii “maimutoi“ care s-au cocotat langa Nastase si au facut partidul de ras, ca are o imagine negativa, de corupt. In final, Vanghelie a asigurat sala ca se va bate cu Videanu, “ca nu-i atat de intelectual pe cat se crede“.

Nastase sare pentru Geoana

Presedintele PSD, Adrian Nastase, l-a aparat pe Mircea Geoana, raspunzand criticilor formulate la adresa acestuia si precizand ca nu doreste sa fie considerat “complice“ la ceea ce poate sa insemne o acuzatie nedreapta fata de un om saul altul.
“Se poate discuta mult despre Mircea Geoana, despre candidatii la Bucuresti. Am sa fiu probabil mai putin simpatic daca am sa-l apar pe Mircea Geoana si am sa va spun un lucru pe care il stiu sigur: Mircea Geoana a acceptat cu loialitate si cu prietenie sa fie candidat la Bucuresti, cand stia foarte bine ca asta inseamna pentru el, neobisnuit cu aceste lucruri, o sarcina foarte dificila“, a afirmat Nastase. Liderul PSD a tinut sa precizeze ca ideea ca Geoana sa candideze la Primaria Generala, la alegerile din vara lui 2004, nu a fost a acestuia si ca Geoana a acceptat-o “din prietenie si din colegialitate“.

Iliescu locul 1, Nastase locul 2

Conferinta PSD Bucuresti a prilejuit si transarea candidaturilor la sefia partidului. Ion Iliescu a acceptat propunerea organizatiei de a candida la presedintie, lui Nastase ramanandu-i, daca se va modifica statutul, sa candideze la functia de presedinte executiv. Iliescu a declarat ca a decis sa accepte ca urmare a faptului ca s-a facut “multa agitatie“ pe aceasta tema, spunandu-se ca plutesc ambiguitati. Despre posibilul sau contracandidat, Mircea Geoana, Ion Iliescu a apreciat drept “o cursa deschisa“ competitia pentru sefia PSD. “Nimeni nu este impiedicat sa o faca“, a precizat el.