Pentru prima oara in ultimul timp, Geoana si Boc au aceeasi parere: ei nu sunt de acord cu introducerea unei taxe de 300.000 de euo pentru candidatii la presedintie.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, afirma ca este impotriva "obstacolelor artificiale pe care candidatii marilor partide le pun in fata unor eventuali candidati independenti". Geoana s-a referit la introducerea unei taxe de 300.000 de euro pentru cei care doresc sa intre in cursa electorala pentru Cotroceni.
"Sunt tot soiul de propuneri nastrusnice in ultima perioada si pe care presa le interpreteaza ca tot soiul de obstacole artificiale pe care candidatii marilor partide le pun in fata unor eventuali candidati independenti sau semi-independenti. Nimic mai fals, nu sunt de acord. Cine vrea sa candideze sa candideze, nu e nevoie de oprelisti. Sa aleaga romanii pe cel pe care-l considera, sau cea, daca va fi si o doamna, pe care-i considera cei mai potriviti ca sa conduca Romania in viitor. Nu are niciun fel de a face cu pozitia PSD si cred ca nici a PD-L, nu am discutat niciodata acest subiect", a declarat liderul PSD.
In legatura cu propunerea de introducere a depozitului minim pentru candidatii la functia de Presedinte al Romaniei, biroul de presa este abilitat sa transmita punctul de vedere al primului-ministru Emil Boc:
"Premierul Emil Boc nu sustine masura introducerii depozitului minim pentru candidatii la functia de presedinte al Romaniei intrucat reprezinta o ingradire a dreptului constitutional de a candida la functia de Presedinte. De asemenea, primul-ministru apreciaza ca nicio alta modificare a conditiilor de candidatura la functia de Presedinte al Romaniei nu poate fi facuta in anul derularii alegerilor prezidentiale. In acelasi sens, primul-ministru nu sustine nici propunerea de crestere a numarului de semnaturi necesar pentru a candida la functia de Presedinte al Romaniei."
Ca urmare a informatiilor aparute in presa cu privire la propunerea de introducere a depozitului minim pentru candidatii la Presedintie, Biroul de Presa precizeaza ca proiectul de lege care vizeaza alegerea Presedintelui Romaniei a fost initiat de Autoritatea Electorala Permanenta si a fost in dezbaterea unui colectiv tehnic format din reprezentanti ai AEP, Institutului National de Statistica, Ministerului afacerilor Externe si Ministerului Administratiei si Internelor.
Acest colectiv tehnic si-a desfasurat lucrarile la sediul SGG, care a asigurat doar secretariatul tehnic pentru buna desfasurare a sedintelor.
Presa a relatat ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) intentioneaza sa introduca in Legea alegerilor prezidentiale o taxa de 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat inscris.
AEP a facut precizari: de fapt taxa prevazuta era de 200 de salarii minime, nu 2000 de salarii minime cum eronat a aparut in presa.