Gandul.info: Geoana, cetateanul din Arcadia - Dabuleni (Autor: Indira Crasnea)
- fragment -
Dupa buletinul meteo, la Dabuleni sunt patru grade Celsius, modeste. Dupa antrenul localnicilor infofoliti judicios cu bundite, cojoace, caciuli de miel, broboade, temperatura este ca de tropice. Isi revarsa prea-plinul sufletului si a rarunchilor, pentru ca printre ei se afla cetateanul Geoana.
"Cel mai..." localnic adoptat de acesta asezare horti-viti-urbana, de doua ori "fost", senatorul independent Mircea Geoana a venit sa-si zvante lacrimile discrete, ramase de la aruncarea "blitz" pe tusa si sa inceapa un drum spinos spre...Momentan, nu se stie clar spre unde.
Mai limpede este ca aici ar fi Arcadia lui. Din spusele unui concitadin cu sapca de piele, debordand de energie ca un atom scapat de pe orbita si a doua babute-satelit, blindate gopodareste cu veste matlasate, pulovere groase si baticuri cu textura de sezon, fostul ambasador, ministru de Externe, sef de partid, presedinte al Senatului este: "Cel mai cult si mai destept om din PSD. ..om cu minte la cap, cu diplomatie, cu carte...om bun, care ne-a ajutat, ne-a facut paduri, plantatii..."
Iar cei care i-au facut de petrecanie, "n-au mintea cu ei", completeaza rasunator un dolofan oaches. "Mergem la lupta cu Mircea Geoana!", striga omul cu sapca. Multimea adunata in fata caminului cultural, unde senatorul a venit sa tina un discurs de importanta vitala (pentru el), freamata "Da! Da!". "Sa vina Iliescu!", se aude mania anonima. Unei femei trecute bine de o prima tinerete grea, vopsita rosu-morcov, ii dau lacrimile.
Inauntru, senatorul independent Geoana vorbeste, cum altfel, despre nefericire si sursele ei si despre lacrimi care trebuie sterse, conditie minimala, in opinia lui, pentru a "ridica glasul". Si cauzele nefericirii sunt: "lucrurile facute stramb, descompunerea sociala, degradarea morala". Logic, toate astea alunga diversele feluri de dragoste: de semeni, tara, traditii. Dar totul se va rezolva cu o "forta noua", "o alternativa". Organizata cum? Nu se stie. Se va afla.
In prima zi a noii sale vieti publice, Mircea Geoana s-a dus la Dabuleni sa-si oblojeasca nelinistile. Din punct de vedere pragmatic, sa se intareasca in certitudinea ca va castiga in acest colegiu si la scrutinul de anul viitor, chiar in conditiile unui Parlament comprimat ca numar de membri.
De asemenea, Geoana a vrut sa marcheze simbolic ca a luat-o pe calea sa. El pe calea spre Dabuleni si retur.
(Textul integral pe gandul.info)