Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca nu se pune problema ca actuala conducere a partidului sa-si depuna mandatul la Congresul extrordinar care va avea loc la 9 decembrie, dar el personal o va face cu ocazia Congresului ordinar, care va avea loc anul viitor in functie de data privind alegerile pentru Parlamentul European.
"Speculatiile aparute prin presa referitoare la depunerea mandatului nu au nicio legatura cu realitatea. La congresul de la 9 decembrie se va vota modificarea Statutului, iar acest congres va fi precedat de o ampla dezbatere interna pe principalele elemente ale programului si alte Statutului", a spus Geoana. El a precizat ca nu se poate stabili data urmatorului congres ordinar si a spus ca suprapunerea acestuia cu alegerile pentru Parlamentul European este imposibila, intrucat organizarea congresului necesita o perioada de cateva luni de dezbateri interne.
Social-democratul a recunoscut ca se face tot posibilul "sa se induca ideea ca acest congres este facut pentru prelungirea mandatului lui Geoana". El a negat categoric aceste "speculatii si incercari de deturnare", precizand ca "acest congres este facut pentru a pune PSD in dispozitiv de lupta impotriva puterii portocalii".
In ceea ce priveste referendumul intern, liderul PSD a declarat ca ieri s-a decis "sa se lanseze in dezbaterea organizatiilor judetene temele principale propuse pentru modificarea statutului", urmand ca pana in data premergatoare congresului "sa existe o discutie, un vot si o decizie formala a organizatiilor si membrilor nostri".

"Statut confuz si insuficient de propice"

"Vom demonstra inca o data ca PSD este partidul cel mai deschis si cel mai democratic din Romania", a declarat liderul PSD.
"Vom instaura ca lege in partidul nostru faptul ca referendumul intern si deciziile mari din viata partidului nostru vor fi facute cu implicarea membrilor nostri. In PSD votul fiecarui membru conteaza", a spus Geoana, adaugand ca este convins ca deciziile care urmeaza a fi luate vor fi o modalitate ca PSD "sa devina mai atractiv pentru viitori membri ai partidului".
El a criticat actualul Statut al partidului, catalogandu-l drept "confuz si insuficient de eficace si propice" pentru a face din PSD un partid de opozitie serios.