Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul va organiza un Congres extraordinar la 9 decembrie, pentru a adopta modificarile la Statutul formatiunii care vor fi decise prin consultarea membrilor partidului.

In urmatoarele saptamani, pana la Consiliul National din 3 noiembrie, liderii PSD intentioneaza sa consulte membrii de partid in legatura cu schita de oferta politica a PSD, dar si cu propunerile de modificare a Statutului.
Una dintre aceste propuneri, discutata in cadrul intalnirii dintre conducerea partidului si liderii organizatiilor judetene, este ca mandatul noii conduceri alese de congres sa fie de patru ani. Geoana a declarat ca organizarea congresului extraordinar nu este motivata de un "subterfugiu" de a se prelungi mandatul actualei conduceri. El a precizat ca este important ca PSD sa organizeze congrese distincte pentru modificarea Statutului si pentru alegerea conducerilor nationale si teritoriale. In cazul in care, la Congresul extraordinar din decembrie se va decide prelungirea mandatului conducerii la patru ani, prevederea ar urma sa se aplice incepand nu cu Congresul ordinar din 2007, ci cu cel din 2009, a explicat Geoana.

Pareri impartite

In cadrul discutiilor dintre conducerea PSD si liderii de organizatii judetene au existat mai multe voci care au ridicat problema ca, prin convocarea unui Congres extraordinar, s-ar putea incerca prelungirea mandatului actualei conduceri. Astfel, senatorul Doru Ioan Taracila a recomandat ca la Congresul extraordinar din decembrie sa se discute doar pe marginea modificarilor la Statut, intrucat exista riscul ca variantele de modificare sa fie aprobate sau nu in functie de aranjamentele conjuncturale pentru alegerea unei conduceri. De asemenea, o mare parte dintre liderii PSD au inclinat, la intalnirea de sambata, ca noua conducere aleasa la Congresul ordinar din 2007 sa aiba tot un mandat de doi ani, urmand sa fie investita si sa raspunda de rezultatele de la alegerile parlamentare din 2008.
Liderii PSD au discutat si despre "radicalizarea" mesajului social-democratilor in perioada urmatoare, Mircea Geoana apreciind ca dupa 20 octombrie, cand se va formaliza decizia intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, "scena politica va intra intr-o faza de intensa instabilitate politica".

Mai bine la nunta decat la o sedinta de partid

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, si senatorul PSD de Cluj Vasile Dancu au lipsit de la intalnirea conducerii partidului cu liderii de organizatii judetene, care a avut loc sambata la Bucuresti, intrucat au fost la nunta unui prieten. La nunta au fost prezenti lideri politici clujeni ai mai multor partide, printre care si presedintele PD, Emil Boc. Dancu a precizat ca l-a informat din timp pe liderul PSD, Mircea Geoana, despre faptul ca nu vor putea fi prezenti la intalnirea de la Bucuresti dintre conducerea partidului si presedintii de organizatii, iar Geoana i-a "invoit". Senatorul social-democrat a mai spus ca "datorita noii unitati" care s-a manifestat in partid cu ocazia numirii lui George Maior ca director al Serviciului Roman de Informatii, cei doi reprezentanti ai gruparii de la Cluj au incredere ca deciziile adoptate la Bucuresti de conducerea PSD vor fi in acord cu vederile lor politice.