Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a avertizat pe pesedisti vineri, in discursul de deschidere a lucrarilor Consiliului National al PSD, ca "unitatea este cuvantul de ordine" si ca nu vor mai fi tolerati cei ce incearca sa isi faca imagine pe spatele partidului si "stau pe la colturi asteptand congrese extraordinare". Potrivit Newsin, Geoana a spus ca observa o "nostalgie pentru vremea cand filialele nu aveau o voce asa puternica". Liderul PSD a subliniat ca a dat "democratie si descentralizare in partid". "Poate ca am facut si eu multe greseli", a admis el, referindu-se la faptul ca nu a fost "suficient de ferm". "Am intors obrazul ca un bun crestin cu pretul calcarii propriei mandriei", a sustinut Geoana.
El a vorbit despre unitatea "reala" si cea "mimata" a PSD, subliniind ca locul tuturor liderilor se afla in interiorul echipei", iar "toti cei ce muncesc cinstit si onest sunt bineveniti". Geoana i-a avertizat pe pesedisti ca formatiunea din care fac parte trebuie sa fie un partid al secolului 21. Romania nu asteapta transformarea PSD, a accentuat el, admitand ca proiectul de reformare al PSD nu a fost atat de coerent si rapid pe cat ar fi vrut.
"Nu voi abandona niciodata ideea de unitate, dar nici nu voi mai accepta sa intoarcem obrazul celor care cred ca pot sa isi faca reclama pe spatele partidului si care stau pe la colturi asteptand congrese extraordinare cand noi avem campanii electorale", a avertizat Geoana, transmitandu-le pesedistilor, care l-au aplaudat, sa nu isi mai fure singuri caciula.
Geoana a spus ca PSD are de ales la Consiliu intre doi colegi de mare valoare, care insa se vor regasi in echipa PSD indiferent de rezultat. "V-am spus opinia mea si o stiti", a sugerat el, adaugand si ca "Liviu (Dragnea, n.r.) si Miron (Mitrea, n.r.) trebuie sa lucreze impreuna".
"Va rog pe un ton imperativ sa nu transformam un consiliul national care este imaginea noastra, platforma noastra la inceput de an electoral...Nu cadeti in capcana de a face deliciul adversarilor nostri ce incearca sa arate ca PSD e divizat", a mai indemnat liderul PSD, reiterand ca scopul comun legat de reintoarcerea la guvernare e mai important decat functiile puse la bataie.
El a adaugat ca vremurile nu au fost usoare in opozitie pentru PSD niciodata, iar partidul s-a scindat. "Chiar daca am iesit eu de multe ori sifonat din incercarea repetata, perseverenta, incapatanata de a sta cu totii impreuna va spun azi ca numai unitatea face forta, numai forta face credibilitatea si numai credibilitatea aduce voturi", a fost un alt moment din discursul lui Geoana primit cu aplauze.
El le-a propus acelor colegi care mai au ceva de impartit in plan personal sa se inchida intr-o camera dupa ce vor fi castigat alegerile pentru a lamuri situatia. "Va promit ca ne inchidem cu totii intr-o camera, transam lucrurile intre noi ca intre barbati si femei", a spus presedintele PSD, avertizand ca unitatea este "cuvantul de ordine".
In incheiere, Geoana si-a rugat colegii sa trateze, in luarile lor de cuvant, cu prioritate pozitia partidului fata de actuala situatie politica, pentru a lasa pentru finalul Consiliului alegerile. "2008 e anul PSD daca noi stam uniti. (...) Sa ne ajute Dumnezeu sa avem intelepciunea si taria sa punem interesul partidului mai presus de orice interes", a subliniat el. "Ne asteapta, ne asteapta o noua guvernare a stangii, mai buna, mai competenta ca oricand", si-a mobilizat Geoana colegii.