Presedintele PSD, Mircea Geoana, nu se teme ca ar putea avea un rival pe masura pentru sefia partidului. El a afirmat ca spera sa aiba un contracandidat la alegerile pentru presedintia PSD, care ar trebui sa se desfasoare anul viitor, in discutie fiind senatorul Sorin Oprescu.
"Nu am castigat mandatul de presedinte refuzand lupta in interiorul partidului", a raspuns Geoana intrebarii daca ii este teama de o posibila candidatura a lui Sorin Oprescu pentru sefia PSD. "Sunt absolut convins ca va fi o lupta democratica. Daca vor fi candidati si contracandidati pana anul viitor, vom vedea. Nu mi-e teama de absolut nimeni si de nimic. Avem obligatia sa mergem in fata membrilor nostri si sa-i intrebam care este echipa de conducere pe care si-o doresc", a spus el. Liderul social-democrat a tinut sa asigure ca votul de anul viitor pentru alegerea noii conduceri a partidului va fi unul democratic si deschis, adaugand totodata ca spera sa nu fie singur in aceasta competitie. "Ar fi pacat, macar pentru presa, careia ii place intotdeauna competitia", a spus Geoana. "Imi aduc aminte de congresul din 2005 cand a fost o noapte lunga. Sper ca acum sa fie una mai scurta si mai concentrata", a adaugat el.
Alegerile pentru functiile de conducere ale partidului ar trebui sa aiba loc in aprilie 2007, cand expira actualul mandat de doi ani al echipei conduse de Mircea Geoana.
Conducerea partidului nu a stabilit, pana acum, daca alegerile de la Congresul din 2007 se vor organiza potrivit normelor noului Statut, care urmeaza sa fie adoptat la Congresul extraordinar din 10 decembrie si care ar putea oficializa revenirea la un mandat de patru ani pentru functiile de conducere.

Congresul extraordinar dedicat Statutului

In acelasi timp, Geoana a anuntat ca Congresul pentru modificarea Statutului partidului va avea loc la 10 decembrie, fiind precedat de un referendum intern si de un Consiliu National. El a precizat ca Congresul pentru operarea unor modificari asupra Statutului partidului va avea loc la 10 decembrie, si nu la 9, asa cum anuntasera acum o saptamana liderii sociali-democrati.
Presedintele PSD a declarat ca acest Congres este organizat special pentru modificarea Statutului partidului, pentru a face din acest document intern "un instrument mai coerent si mai functional" si ca nu exista intentia organizarii de alegeri interne la Congresul din decembrie.
"Ca sa fie foarte clar si ca sa eliminam orice speculatii, si voi trimite si membrilor de partid o scrisoare in acest sens (...), sub nicio forma nu voi accepta ca acest Congres sa reprezinte un subterfugiu sau o smecherie ca eu sau altcineva din conducerea partidului sa incercam sa ne prelungim mandatul", a afirmat Mircea Geoana.

Referendum printre pesedisti

Pana la organizarea Congresului extraordinar din 10 decembrie, liderii PSD au mai stabilit ca referendumul intern in randul membrilor partidului sa aiba loc in perioada 4-26 noiembrie. Prin acest referendum, membrii de partid vor fi chestionati si vor putea vota in ceea ce priveste trei aspecte majore: oferta politica a PSD, variantele de modificare a Statutului si profilul moral al liderilor si candidatilor social-democrati, a mai precizat Geoana.