Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, marti seara, la TVR, ca rolul sau in viitoarea guvernare implica preluarea functiei de presedinte al Senatului, concomitent cu cea de vicepresedinte al CSAT, el apreciind ca, astfel, s-a creat un "echilibru corect" pentru PSD. "Cred ca decizia pe care am sa o iau, impreuna cu colegiii mei, va fi sa merg in functia de presedinte al Senatului, care este a doua functie in stat. Asa cum spunea presedintele Basescu, ca va fi presedinte jucator, eu am sa fiu un presedinte al Senatului super-jucator, am sa stau cu ochii pe Guvern", a precizat Geoana, raspunzand unei intrebari care viza rolul sau personal in cadrul viitoarei guvernari.
Liderul PSD a aratat ca le-a transmis partenerilor de la PD-L si sefului statului, Traian Basescu ca, odata ce va prelua functia de presedinte al Senatului, "este pacat" sa nu isi foloseasca experienta, influenta si contactele "in interesul acestei tari", formula "interesanta" identificata pentru atingerea acestui deziderat constand in preluarea, in plus, a functiei de vicepresedinte al CSAT.
Intrebat despre protocolul PSD-PD-L, care stipuleaza obtinerea de catre PSD a functiei de vicepresedinte al CSAT, Geoana a precizat: "Eu le-am spus celor de la PD-L si presedintelui Basescu urmatoarea chestiune: mai oameni buni - nu fac acum reclama la Mircea Geoana, ca prea multi au stat cu nasul pe sus in politica si nu a fost bine - le-am spus in felul urmatpr: este pacat ca eu sa merg la Senat, o functie importanta, a doua functie in stat - un lucru prestigios - dar sa nu-mi folosesc experienta, influenta si contactele in Romania si in strainatate in interesul acestei tari". "Am gasit o formula interesanta. CSAT este locul unde se iau deciziile cele mai importante din tara, unde este si presedintele Romaniei si premierul si ministrii cei mai importanti, si sefii serviciilor de informatii. Acolo voi merge ca vicepresedinte, fiind practic omul doi dupa presedinte si in CSAT, si acolo voi avea ca presedinte al Senatului un anumit rol", a adaugat Geoana.
Presedintele PSD a aratat ca, in opinia sa, formula prin care liderul PSD detine pozitia a doua dupa presedintele Romaniei, fiind "omul doi" in stat si in CSAT, este una "echilibrata". "Cred ca este o formula echilibrata: presedintele partidului care a castigat practic alegerile, chiar daca nu a dat premierul, are in statul roman functia a doua dupa presedintele Romaniei. S-a gasit, cred eu, un echilibru corect", a subliniat Geoana.