Cu numai o zi inaintea Congresului, PSD a fost cuprins de isteria depunerii candidaturilor la functiile de conducere centrale. Astfel, la functia de presedinte vor candida patru persoane, la cea de presedinte executiv doua, la postul de secretar general cinci, iar pentru fotoliile celor 11 vicepresedinti sunt peste 30 de aspiranti.
Dupa candidatura-surpriza a fostului consilier prezidential senatorul Serban Nicolae la presedintia PSD, anuntata marti seara, si a primarului comunei Niculesti, Dorinel Soare, in cursa pentru sefia parti-dului, alaturi de favoritul numarul unu, Ion Iliescu, s-a inscris ieri si senatorul Mircea Geoana.
Potrivit unor surse din partid, Geoana a intrat in competitie cu ceva sanse de a-l invinge pe Ion Iliescu, fiind preferatul organizatiilor din Ardeal si Banat, dar si al unora din Muntenia si chiar Moldova. De altfel, fostul ministru de Externe s-a aratat sigur pe sine, declarand ca “va invinge dorinta de a merge inainte“, in contrast cu trecutul reprezentat de Iliescu. “Prin faptul ca avem mai multe candidaturi pentru functiile de conducere la nivel central, inclusiv la varf, aratam ca PSD-ului nu ii este frica de competitie si avem curajul schimbarii. De asemenea, aratam ca suntem capabili sa privim spre viitor, si nu spre trecut“, a mai spus Geoana.

Candidaturi mai multe, ca la... Medicina

Si la celelalte functii importante din PSD exista inflatie de candidati. Pentru postul de presedinte executiv exista cele doua candidaturi anuntate de mai mult timp, respectiv a actualului presedinte al PSD, Adrian Nastase, si a senatorului Sorin Oprescu. Ultimul s-a aratat la fel de optimist ca Geoana, sustinand ca are aceleasi sanse ca Nastase pentru ca isi doreste realmente o schimbare, care ar putea avea loc astazi, la congres. Pentru functia de secretar general s-au inscris Victor Ponta, Miron Mitrea, Ecaterina Andronescu, Vasile Gherasim (fostul primar al sectorului 1) si Francisc Toba (fost deputat pana in 1996). Cele 11 posturi de vicepresedinti, dintre care trei rezervate femeilor, sunt cele mai ravnite. Pentru aceste functii se inscrisesera, pana ieri la ora 15.00, nu mai putin de 33 de candidati, unii dintre acestia fiind sefi ai unor filiale teritoriale ale PSD. Printre cei care vor sa ajunga vicepresedinti ai PSD se numara: Titu Corlatean, Corina Cretu, Gabriela Cretu, Valer Dorneanu, Minodora Ilie, Bogdan Niculescu-Duvaz, Ion Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu, Dan Mircea Popescu, Ioan Rus, Ion Sasu, Ion Stan, Ilie Sarbu, Ioan Talpes, Mihai Tanasescu, Aurelia Vasile, Dan Matei Agathon, Codrin Stefanescu, Dan Nica, Elena Dumitru, Rovana Plumb, Anne Juganaru, Maria Lazar, Viorel Hrebenciuc, Viorica Dancila - vicepresedinte al Organizatiei Teleorman etc.

Delegati si invitati

Astazi, peste 1.400 de delegati se vor reuni la Sala Palatului la primul congres al PSD dupa alegerile de anul trecut. Congresul va aproba, printre altele, raportul de activitate al PSD in perioada 2001-2004, programul politic al partidului, programul social, precum si al propunerilor privind modificarea si completarea Statutului PSD. La congres sunt invitate peste 40 de personalitati din strainatate, printre care se numara secretarul general al Partidului Socialistilor Europeni, Philippe Cordery, reprezentanti ai Tineretului Europenilor Socialisti-ECOSSY.