Gandul publica un interviu cu fostul presedinte Ion Iliescu pe tema dosarelor secrete ale SUA. Potrivit analizei GANDUL din cele 250.000 de mesaje secrete schimbate intre diplomatii americani 830 provin de la ambasada SUA din Bucuresti. Dintre acestea, 368 sunt trecute la categoria UNCLASSIFIED, 424 - CONFIDENTIAL, si 38 - SECRET. In total, 1022 de documente care fac referire la Romania. Continutul lor nu este inca public. GANDUL a intrat insa in posesia datelor la care au fost trimise si a specificatiilor privind continutul a 775 dintre corespondente.

• Gandul: Notele diplomatiei americane mai amintesc prea putin de rigorile diplomatiece internationale. Cum comentati, domnule presedinte Iliescu, caracterizarile facute de corpul diplomatic al SUA unora dintre cei mai cunoscuti sefi de stat si de guvern ai lumii?
• Ion Iliescu: Nu pot comenta acest gen de caracterizari, care nu au legatura cu limbajul diplomatic. Ele arata, insa, o anumita lejeritate de limbaj, tipic americana. Si o anumita aroganta a persoanelor respective.

• Gandul: Poate tensiona acest gen de limbaj realtiile diplomatice intre SUA si celelalte state?
• Ion Iliescu: Nu cred. Poate alimenta, insa, anumite suspiciuni. Pareri individuale s-au exprimat intotdeauna, in diverse forme. Dar relatiile intre state se croiesc pe baza unor interese fundamentale, exprimate in baza unor acorduri si documente. Astfel de caracterizari, inadecvate, nu pot schimba, totusi, fundamentul relatiilor si angajamentelor interstatale. Sigur, pe de alta parte, e adevarat ca ele polueaza atmosfera, intr-o perioada in care presa este foarte activa.

• Gandul: Poate fi atat de usor de penetrat o retea de informare diplomatica?
• Ion Iliescu: Asta ma mira foarte tare. Faptul ca astfel de observatii, din interiorul corpului diplomatic, pot fi "interceptate" atat de usor, ma surprinde. Sper ca serviciile diplomatice sa traga invatamintele necesare dintr-o atare situatie. Si cred ca se vor impune niste masuri.

• Gandul: Vi s-a intamplat sa primiti astfel de note diplomatice, "de culoare", in perioada in care erati presedinte?
• Ion Iliescu: In niciun caz. De regula, din ceea ce am cunoscut eu, notele diplomatilor nostri au totusi mai multa sobrietate.

• Gandul: In mod normal, presedintia primeste astfel de informari?
• Ion Iliescu: Da. Sunt note ale ambasadorilor, ale ambasadelor. In cazul meu, acestea se incadrau intr-o anumita tinuta diplomatica. Nu-si permiteau ambasadorii nostri sa faca asemenea caracterizari, de natura personala. Cu toata discretia, chiar secretomania existenta, fiecare se gandea ca e posibil, la un momentdat, ca notele sale sa devina publice.