Liderii PNL sunt preocupati de definirea unei identitati politice a partidului ce ar rezulta in urma unei fuziuni cu PD, in cazul in care democratii ar agrea un asemenea proiect.

Schimbarea “culorii“ politice si renuntarea la liberalism sunt teme care incita la discutii aprinse la nivelul conducerii PNL. Potrivit unor surse citate de Mediafax, unii membri ai Comitetului Executiv ar fi de acord cu trecerea la curentul popular, insa cei mai multi au respins atat public, cat si in discutii private ideea renuntarii la liberalism.
Printre acestia se numara si liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care si-a asigurat colegii de partid ca, daca vor trece la populari, el va fi primul care va reinfiinta a doua zi un partid liberal.

PNL nu renunta usor la doctrina

“PNL considera ca subiectul fuziunii va fi, probabil, abordat in viitor si de catre democrati, dupa Conventia Nationala a PD din 25 iunie. Discutiile care se vor purta ulterior vor trebui sa aiba in vedere, in primul rand, baza comuna ce leaga cele doua partide, aceasta putand fi Alianta D.A., care a castigat voturile electoratului in noiembrie 2004“, a precizat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Declaratiile deputatului pun in evidenta incercarea liberalilor de a pastra raporturile existente la nivelul Aliantei. Astfel, la nivel parlamentar proportia intre partidele Aliantei este de 1,3 la unu in favoarea PNL. Cu toate acestea, cresterea democratilor in sondaje i-ar putea indreptati pe acestia sa ceara, in cazul fuziunii, un raport cel putin egal. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a confirmat recent faptul ca fuziunea este realizabila, dar a exclus schimbarea “culorii“ politice a PNL si transformarea intr-un partid popular.
In interiorul partidului, unii liberali au incercat sa gaseasca totusi o cale de compromis. Ei spun ca PNL s-ar putea afilia la Partidul Popular European, fara sa renunte la identitatea liberala si la cei 130 de ani de istorie a partidului.
Unii lideri PNL, printre care Mona Musca, Crin Antonescu si Varujan Vosganian (foto) s-au aratat deschisi ideii de fuziune, insa au ridicat problema noii identitati ai formatiunii rezultate. “Daca PD merge spre PPE, PNL va inregistra un recul major“, a avertizat Vosganian.