Adoptat cu o larga majoritate, noul Statut include doua noi categorii de functionari, respectiv inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere. Astfel, din categoria inaltilor functionari publici fac parte secretarul general si cel adjunct al Guvernului, secretarii generali si adjuncti din ministere, prefectii, subprefectii si inspectorii guvernamentali. Cat priveste functionarii publici de conducere, acestia vor fi directorii generali si adjuncti, directorii executivi si adjuncti din cadrul ministerelor si al altor organe de specialitate ale administratiei publice locale, sefii de birou si sefii de serviciu.

Interdictii, dar si salarii mai bune

Functionarilor publici le este interzis sa faca parte din structurile sau organele de conducere alese sau numite ale partidelor politice si asociatiilor care au acelasi regim juridic ca partidele, precum si ale asociatiilor si fundatiilor care functioneaza pe langa formatiunile politice. In acelasi timp, functionarii publici au obligatia ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor politice si sa nu favorizeze vreun partid politic.
La dezbaterea pe articole asupra legii, toate grupurile parlamentare, cu exceptia PRM, s-au pronuntat favorabil. Totodata, senatorii au subliniat necesitatea unei salarizari mai bune a functionarilor, in conditiile in care un functionar debutant cu studii superioare are un salariu lunar de 4-5 milioane de lei vechi.