Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, vineri, ca hotararea privind condamnarea generalilor Chitac si Stanculescu este tardiva si ca acestia ar putea sa aiba "o sansa" la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru ca "in mod cert se va ajunge la CEDO in cazul lor". "Consider ca hotararea este foarte tardiva si din cauza asta s-ar putea ca ei sa aiba o sansa la CEDO, pentru ca un proces care dureaza 18 ani in justitia nationala este condamnat de CEDO. E clar. Din punct de vedere politic si juridic, cred ca este un semn bun ca au fost condamnati, ca toata lumea sa stie ca nu poate scapa de justitie, chiar daca tardiv. (...) In mod cert se va ajunge la CEDO in cazul generalilor, si eu asta as face daca as fi avocatul lor, si cred ca au sanse bune pe durata procesului cel putin", a declarat, vineri, ziaristilor din Targu Mures, Frunda.
Senatorul a spus ca i-a fost mila de cei doi "batranei luati cu hei-rupul de niste flacai vajnici", transmite corespondentul MEDIAFAX. "Sa fi demonstrat ca sunt baieti tari cand era Stanculescu general, nu acum, cand este pensionar. E alta treaba daca trebuie sa execute pedeapsa sau nu, ca sunt bolnavi si ii pun in libertate sau nu. Dar problema este de principiu: un om care a fost condamnat ca a savarsit anumite infractiuni trebuie sa raspunda pentru ceea ce a facut. Deci asta este corect", a afirmat senatorul.
Frunda, care este si un avocat recunoscut, a spus ca nu l-ar interesa sa sustina un eventual proces la CEDO al celor doi generali impotriva statului roman. El a adaugat ca nu cunoaste probatoriul si ca, daca procesul va ajunge la CEDO, cei doi trebuie sa fie reprezentati de avocatii de pana acum, deoarece acestia cunosc dosarul foarte bine.
Intrebat daca, "din mila", crede ca ar trebui ca Stanculescu si Chitac sa nu execute anii de detentie la care au fost condamnati, Frunda a spus ca el nu este competent sa decida daca sa li se dea drumul sau nu, adaugand ca procedura penala prevede intreruperea pedepsei, suspendarea pedepsei si anumite instrumente juridice pe care este normal sa le foloseasca aparatorii acestora. "Importanta este condamnarea lor, a unor oameni care au dat comanda sa se traga in populatie, atunci cand legea interzicea sa se traga in populatie. Dar e tardiva hotararea asta, trebuia sa se nasca in doi, trei ani, nu in 18 ani", a conchis senatorul.
Instanta suprema a respins, miercuri, recursurile generalilor in rezerva Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu, care au ramas cu condamnarile de cate 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei de la Timisoara. Sentinta in acest dosar este definitiva.