Blogul lui Constantin Gheorghe: Mama tuturor bataliilor apud Basescu

Traian Basescu se plictiseste la Cotroceni. Drept pentru care, precum maimuta, se scarpina in cur sa-si faca zgaiba. Scarpinatul se numeste "declaratia pe proprie raspundere", ceruta lui Hasotti, sa fie el sigur ca nu si-a plagiat lucrarea de doctorat. Deschid o paranteza: paranoia asta cu "plagiatul" e de data recenta. Onest sa fii pana la virgula, daca la momentul admiterii tezei functionau alte reguli privind citarea, aleluia si un praz verde! Se judeca, cel mai adesea tendentios, mai ales ca e vorba de politica. Pe langa ca nu e cuprinsa nici in Constitutie, nici in alte legi, declaratia devine si o incalcare a drepturilor politice ale respectivului.
Presedintele are dreptul de a-l verifica pe Hasotti. Sa-si puna la munca trepadusii. Funebriu si asa o freaca la rece. Sa sape, sa se informeze, sa intrebe, treaba lui. Dar cererea este in afara legii. Daca vrea pula lui, Basescu poate refuza, conform aceleiasi decizii, numirea lui Hasotti. Dar n-o poate refuza pentru ca n-a dat declaratia aia.
Raspunsul la intrebarea de ce nu poate este in continutul deciziei CCR. Presedintele joaca, in cazul de fata, rolul comisiei de specialitate a Parlamentului, care, in cazul unui nou guvern, l-ar fi audiat pe Hasotti. Cum este doar o inlocuire de ministru, fara schimbarea componentei politice, presedintele tine loc de Comisie. Cum comisia nu cere astfel de declaratii, nici presedintele nu le poate cere. Este un soi de simetrie de atributii, daca vreti.
Evident, Basescu nu s-a incurcat in amanunte. De fapt el poarta un razboi de gherila cu Guvernul, care ii tot ciunteste din atributii. Toate mijloacele sunt bune. Daca e sa dau credinta unor zvonuri, saptamana viitoare va fi una isterica. Ca si Saddam Hussein, Basescu va da mama tuturor bataliilor!
Sigur, ceva trebuie sa faca. Nu se mai duce la Bruxelles. E un afront pe care nu-l poate trece cu vederea. Crin Antonescu l-a atacat azi atat de dur incat cred ca nu i-a venit sa creada. Ceea ce n-a vrut niciodata, adica sa ajunga PDL pe mana lui Blaga, si asta s-a intamplat. Presupun ca se intreaba ce mai urmeaza.
De fapt, daca ar gandi cu capul, nu cu coaiele, s-ar intreba daca nu e cazul sa faca pace si sa se comporte normal. Asta insemnand sa-si vada fiecare de treaba lui. Iar daca se plictiseste, sa termine de citit Levantul lui Cartarescu! Sau sa dea la peste!
Adversarii lui au invatat din trecutele razboaie, si l-au invatat pe de rost pe Basescu. Reactioneaza rapid, si violent. Nu se feresc, lovesc fara complexe. Iar Basescu nu mai are PDL alaturi, sa-l ajute. Si nici instrumentele pe care le aveau cat erau la guvernare. Dar ceea ce-i lipseste esential este sustinerea populatiei. Sa nu-si faca iluzii: aia cu papion nu pentru el demonstrau, ci pentru ca Ponta le lua cheia de la pusculita ICR!
Cum Ponta si Antonescu raman pe pozitii si raspund cu si mai mult foc la focul lui, Basescu trebuie sa faca ceva rapid, pana nu se consolideaza USL la guvernare. Dar deocamdata nu prea stie ce sa faca. Sa-i trimita DNA pe cap? Sa scoata cine stie ce dosar? Sa cheme iar sub drapel oastea Generalului Izmenelor? Sa apeleze iar la UDMR? E PDL in stare sa depuna o motiune de cenzura, si cand, ca pe 29 se termina sesiunea Parlamentului?
Chiar e la inghesuiala. Si nici serviciile nu au cum sa-l ajute. Cred ca ele stiu mai bine cine va guverna dupa noiembrie. Si sigur nu doresc niste tipi resentimentari la Palatul Victoria, care sa le taie bugetele, sau sa le faca si alte mizerii. Si apoi, nimeni nu le garanteaza ca Basescu va ajunge la sfarsitul mandatului. Deci e bine sa-si faca noi prieteni...
Surprize sunt posibile oricand. Dar si asa, tabara USL e altceva decat vechea "322". baietii au chef de lupta, de cucuie, vor sa demonstreze ceva. Basescu nu prea mai are ce demonstra. De aici asimetria de forte si mijloace.
Aici se termina analiza obiectiva, si intervine subiectivismul autorului. Ba! Terminati dracului cu tampeniile! Ca eu platesc razboaiele voastre, si pagubele! La munca! Voi nu vedeti cum arata tara asta? Tembelilor!

PS: in timp ce scriam astea, Presedintia a anuntat ca Basescu l-a acceptat pe Hasotti, fara conditia declaratiei! Frica pazeste bostanaria.