In interviul care aparut azi in publicatia European Voice, comisarul Frattini a declarat ca una dintre concluziile raportului Comisiei Europene - care va fi prezentat la 27 iunie - ar putea contine recomadarea activarii clauzei de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei, daca cele doua tari nu au facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei si intarirea sistemului judiciar. In acelasi timp, comisarul Frattini a raspuns anumitor critici venite din partea unor tari vechi ale Uniunii Europene, precum Franta, Marea Britanie, Olanda si Suedia, legate de maniera "prietenoasa" cu care trateaza Romania si Bulgaria, precizand ca cele doua noi state membre ale UE trebuie tratate de pe picior de egalitate cu celelalte: "Trebuie sa fie un contact cu Romania si Bulgaria. Nu pot sa le tratez asa cum tratez o tara vecina, precum Serbia. Sunt tari membre cu drepturi depline", a mentionat Frattini.

"Bilant deplorabil"

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro" si publicat in editia electronica a acestuia ca, daca vor exista motive obiective, Comisia Europeana trebuie sa decida activarea clauzelor de salvgardare in cazul Romaniei si Bulgariei. Rehn a raspuns astfel intrebarii "Va indrazni Comisia Europeana sa aplice clauzele de salvgardare ca urmare a bilantului deplorabil in ceea ce priveste lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei?". "Daca exista motive obiective, Comisia trebuie sa decida clauze de salvgardare. Este o problema de credibilitate a procesului de extindere", a explicat Rehn. In privinta Serbiei, Olli Rehn a subliniat ca Belgradul trebuie sa dezvolte cooperarea cu Tribunalul Penal International inainte de a incheia Acordul de asociere cu UE.
"Pe termen scurt, pentru reluarea negocierilor, Guvernul sarb trebuie sa demonstreze ca poate ajunge la aceasta cooperare. Au fost trimise deja unele semnale pozitive. Perspectiva europeana poate stimula o modificare a dezbaterii politice in Serbia, de la trecutul nationalist spre viitorul european. Acesta este motivul pentru care dorim sa reluam atat de rapid negocierile cu Belgradul", explica oficialul UE. De altfel, Rehn a salutat atitudinea noului presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, fata de Turcia. "Noul presedinte al Frantei da dovada de o atitudine responsabila. Este de preferat sa continuam procesul de negociere cu Turcia, mai ales ca aceasta tara traverseaza o perioada foarte dificila inaintea legislativelor din iulie. Uniunea Europeana trebuie sa continue sa ajute la dezvoltarea democratiei in Turcia. Decizia finala privind aderarea acestei tari nu trebuie luata inainte de finalul acestui proces", apreciaza comisarul UE.

"Obiectiuni" la ANI

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat la inceputul saptamanii, la un post central de televiziune, ca anuntul intempestiv al Ministerului justitiei privind modificarea Legii ANI prin ordonanta de urgenta s-ar datora unei scrisori din partea comisarului european pentru justitie, Franco Frattini, care contine "obiectiuni" la Legea ANI si despre care ar fi amintit presedintele Basescu la consultarea cu partidele, de la Cotroceni.
"Astazi (n.n. luni), la intalnirea de la Cotroceni, domnul presedinte (n.n - Traian Basescu) ne-a informat si pe noi, si delegatia PNL, cu privire la scrisoarea si obiectiunile domnului Frattini. Am si fost intrebati daca avem ceva impotriva ordonantei de urgenta si am spus "Nu", a declarat Ponta, vicepresedinte PSD. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, dar si premierul Tariceanu au negat existenta unei asemenea scrisori si au afirmat ca decizia de modificare a legii, la doar cateva zile de la promulgarea ei, a fost luata la propunerea ministrului Justitiei.