Presa europeana considera ca socialistii romani au sanse, la scrutinul european, sa revina pe prima pozitie pe scena politica din Romania. Astfel, agentia franceza de presa AFP considera ca, la 6 luni de la alegerile legislative care au marcat revenirea sa in prim-plan, PSD ramane printre putinele partide din Europa cu vant din pupa inainte de scrutinul european.
AFP il citeaza pe liderul PSD, Mircea Geoana, care sustine ca, formatiunea politica pe care o conduce "va obtine un rezultat mai bun la europene decat la legislative, liderul PSD fiind optimist si in privinta alegerilor prezidentialele din toamna, pe care, spune Geoana, "le vom castiga". Pornind de la rezultatele precedentelor alegeri europene, din noiembrie 2007 - cand PSD a fost usor devansat de PDL, si de la legislativele marcate de o cvasiegalitate intre cele doua partide (PSD a avut mai multe voturi absolute, iar PD-L a avut 2 mandate in plus - cele din diaspora), sociologul Mircea Chivu, sustine ca PSD ia avans.
"PSD a castigat mui mult de opt puncte", spune Chivu, apreciind ca, "PSD a pierdut treptat complexul in raport cu termenul 'stanga', foarte prost vazut dupa revolutia din 1989, trecand spre o stanga mai moderna decat cea a lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, a carui imagine este lezata de suspiciunile de coruptie".
Odata cu apropierea scrutinului de duminica, sondajele intentiilor de vot arata ca PSD a depasit PDL, cu 3%. Acest procent este echivalentul unui mandat in plus, pe care probabil il va obtine PSD fata de PD-L.
Aceasta lupta stransa in Romania este dupa modelul legislativelor in urma carora PSD si PDL au "impartit placinta" pentru a ajunge apoi la o surprinzatoare alianta, in vederea guvernarii. Aceasta coabitare a plasat insa PSD intr-o situatie ambigua, impiedicandu-l sa asocieze deplin efectele crizei capitalismului din dreapta romaneasca.
Analistii sustin totodata ca, PSD are un electorat mai disciplinat, iar nucleul dur al PDL si-ar putea exprima nemultumirea fata de alianta cu stanga neducandu-se la vot. Social-democratii pastreaza avantajul in mediul rural (35% fata de 28%) si in randul persoanelor in varsta.
"Alegerile precedente au aratat ca mediul rural se mobilizeaza mai mult in ziua votului. Acest lucru va face diferenta", spune si liderul PSD Viorel Hrebenciuc, care este convins ca lista condusa de Adrian Severin va iesi pe primul loc.
PSD se poate baza si pe sustinerea aliatior conservatori, PC, cu o contributie mica in voturi - 2,9% in 2007 - dar mai ales pe sustinerea fondatorului partidului, Dan Voiculescu, vicepresedinte al Senatului, si pe trustul sau de presa, cu cel mai important cotidian al Romaniei - Jurnalul national - si cele trei posturi de televiziune ale acestuia, mai spune AFP.