Comisia juridica a Senatului a aprobat marti un proiect de lege initiat de Guvern, care stabileste ca urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Executivului nu se efectueaza potrivit normelor de procedura penala de drept comun, ci conform procedurii aplicate actualilor ministri.
Senatorii Comisiei juridice au votat proiectul de lege pentru modificarea art.23 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, initiat de Guvern.
Potrivit acestui act normativ, urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor se efectueaza "potrivit normelor de procedura penala prevazute de prezenta lege".
In expunerea de motive, Guvernul arata ca, anterior, legea prevedea ca urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor se efectueaza "potrivit normelor de procedura penala de drept comun".
Curtea Constitutionala a declarat, insa, neconstitionala aceasta prevedere, astfel ca Executivul a pus in acord Legea raspunderii ministeriale cu deciziile Curtii.
Potrivit deciziilor Curtii Constitutionale, procedura stabilita pentru punerea sub urmarire penala a actualilor membri ai Guvernului pentru fapte comise in exercitiul functiei trebuie sa fie aplicata si celor care au detinut aceasta calitate, conchide expunerea de motive a proiectului de lege, semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Astfel, urmarirea penala si judecarea fostilor si actualilor membri ai Guvernului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor se defasoara potrivit acelorasi norme de procedura penala.