Senatorii Comisiei juridice au inceput dezbaterile pe marginea Ordonantei 16/2006 de modificare a Legii 187/ 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirare a Securitatii ca politie politica. Unul dintre primele articole votate a fost eliminarea sintagmei "politie politica" din textul acestei legi.
Senatorii au mai dat un vot de principiu pe marginea unui amendament la Legea CNSAS, prin care au stabilit ca "sunt asimilati colaboratorilor fostii membri ai Partidului Comunist care au luat decizii, cu intentie, la nivel central sau judetean ori regional, dupa caz, cu privire la activitati ale organelor de Securitate ori ale altor organe represive care au dus la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

PSD se revolta

Amendamentul, propus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a generat revolta vicepresedintelui comisiei, senatorul PSD ßerban Nicolae. El a sustinut ca acest amendament este indreptat direct impotriva fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu. "Nu o sa gasiti acte facute de Ion Iliescu prin care sa se exercite influenta asupra Securitatii pentru a exercita activitati represive", a sustinut Nicolae. In replica, Frunda a spus ca "ar fi ipocrit sa condamni securistii, dar si pe sefii lor", pentru ca "prim-ministrul, primii secretari PCR - ei sunt responsabilii".
ßerban Nicolae, fost consilier de stat la Presedintie in timpul ultimului mandat de sef al statului al lui Ion Iliescu, a aratat ca se poate face "o lista" cu cei care au avut functii in PCR, dar ca asimilarea lor cu colaboratorii Securitatii i se pare "mai odioasa" decat activitatile pe care le incrimineaza.
Reprezentantul PSD a mai precizat ca amendamentul votat de senatori urmareste "sa ii puna pe cei care respectau legea intr-o forma de culpa". El a spus ca nu trebuie blamati global membrii PCR, pentru ca "cei care au facut presiuni asupra organelor de Securitate pentru a determina o anumita solutie nu au facut-o in calitate de membri de partid comunist, ci pentru ca ei incalcau legea".

"Securitatea a functionat sub comanda PCR"

Presedintele Comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, i-a replicat lui ßerban Nicolae ca "Securitatea a functionat sub comanda PCR". Reprezentantul UDMR a spus ca se vor publica liste cu numele securistilor sau ale informatorilor Securitatii, intrebandu-se daca ar trebui ca tocmai "categoria cea mai de sus, care dadea ordinele, sa scape".
Senatorii au mai adoptat un alt amendament al lui Gyorgy Frunda, in care colaboratorii Securitatii sunt definiti ca persoane care au savarsit actiuni "cu intentie".
"Colaborator al organelor de Securitate este persoana care, cu intentie, a furnizat sau a inlesnit transmiterea de informatii prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", arata amendamentul votat de senatorii Comisiei juridice.