Episcopul-politician Tõkés László solicita Aliantei Nord-Atlantice ca la summitul din capitala sa fie dezbatuta si adoptata o declaratie de sprijinire a autonomiilor maghiare din Europa de Est si Balcani. Liderul radical agita in continuare spiritele, livrand fruntasilor europeni un raport in care deplange i"reprimarea si umilirea minoritatii maghiare din Transilvaniai".
Europarlamentarul Tõkés László a trimis, ieri, o scrisoare deschisa adresata centrului NATO si tuturor conducatorilor guvernelor statelor membre NATO, prin care cere autonomia maghiarilor la Summitul NATO. Conform spuselor lui Tökés, prin trimiterea scrisorii deschise se urmareste i"atragerea atentiei asupra faptului ca securitatea regionala in Balcani si Europa de Est este de neconceput fara acordarea autonomiilor pentru toti maghiarii care locuiesc in Romania, Slovacia, Serbia, Croatia si Ucrainai". In calitate de presedinte al Consiliului Autonomiilor Maghiare din Bazinul Carpatic (CAMBC), Tõkés a spus ca memorandumul a fost elaborat i"saptamana trecuta, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Budapestai".
i"Atragem atentia guvernelor NATO asupra ambitiilor pasnice ale comunitatilor maghiare de a obtine autonomia si ne exprimam convingerea ca fara acest deziderat nu va fi niciodata securitate in aceasta zona a Europeii", a spus Tõkés.
Europarlamentarul a dat ca exemplu situatia albanezilor din Macedonia, care au reusit sa-si castige autonomia care a dus la restabilirea pacii in regiunile din fosta Iugoslavie. Tõkés sustine ca i"si in Romania autonomia comunitatii maghiare ar putea contribui la o mai buna colaborare intre romani si maghiarii". Episcopul reformat a mai spus ca i"este falsa interpretarea ca autonomia lezeaza integritatea si suveranitatea tarilor carpatine, ci, dimpotriva, autonomiile maghiarilor garanteaza suveranitatea si integritatea acestor tarii".
Consiliul Maghiar pentru Autonomie reuneste organizatiile maghiare din bazinul carpatic.
Baga spaima-n Europa cu romanii salbatici
Episcopul reformat Tõkés László l-a sesizat, in cadrul unei intrevederi desfasurate miercuri, pe presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, cu privire la i"reprimarea si umilirea continua a minoritatii maghiare din Transilvaniai". El a declarat ca i-a inmanat presedintelui PE i"un pachet de documentei" in sprijinul afirmatiei sale. Este vorba de mai multe decupaje din ziare de limba maghiara care apar in Romania, potrivit carora in 15 martie, de Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, dar si de Pastele catolic si reformat, mai multi etnici maghiari ar fi fost agresati de autoritatile romane.
i"Cetatenii de etnie maghiara sunt tratati ca niste cetateni de mana a doua, iar impotriva lor s-a declansat o atmosfera antiungureasca generata de politicieni si tolerata de Guverni", se arata intr-un comunicat redactat dupa intalnirea cu presedintele PE si pe care Tõkés László l-a remis si presei oradene.
Primul dintre articolele pe care Tõkés le invoca in sprijinul afirmatiilor sale se refera la i"agresarea unui elev de liceu din Cluj de catre un grup apartinand Partidului Noua Dreaptai". Un alt articol, publicat in ziarul Krónika, arata ca doi tineri clujeni l-au agresat verbal pe un etnic maghiar caruia i-au urat i"Paste fericit, bozgorulei".
Un alt caz preluat de Tõkés din presa maghiara este al unui pensionar din Sfantu-Gheorghe care ar fi fost batut de doi politisti. Postul de televiziune Objektív Stúdió este si el citat, pentru a arata ca un grup de jandarmi a atacat la Gheorgheni i"doua cupluri de maghiarii".
Potrivit aceluiasi ziar Krónika, tot politistii au agresat, la Sfanta Ana, un grup de sapte motociclisti de etnie maghiara, iar ziarul Szabadság este citat cu un articol despre o agresiune indreptata de doi tineri romani asupra unei studente din Cluj, apartinand tot etniei maghiare.
In conferinta de presa sustinuta la Oradea, Tõkés László a declarat ca i-a cerut presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, i"sa ia atitudine impotriva acestor provocari si discriminarii".