ImpactNews : Beau Beau cat sa pluteasca gheata (Autor : Florin Ciocotisan)
Presedintele Traian Basescu este un presedinte la limita legitimitatii. Asa a fost dintotdeauna, nu a castigat niciodata la scor. La fel cum a procedat cu whisky-ul, turnat cat sa pluteasca gheata, Traian Basescu a stiut sa se joace la limita cu voturile romanilor, atat cat sa ramana el pe linia de plutire.
In 2004, Traian Basescu l-a invins pe Adrian Nastase la limita, in 2009 a castigat din nou alegerile tot la limita.
Acum la referendum este foarte posibil sa scape de demitere tot la limita.
Cu toate insa ca Traian Basescu este un prezidentiabil la limita, este legitim, la limita, dar legitim. Legitimitatea unui presedinte este data o data la 4 ani sau in cazul nostru, la 5 ani.
Prezenta la vot a romanilor la referendum a fost una fantastica in contextul in care PDL a boicotat alegerile, oamenii au plecat in concediu si caldura a fost mare. Aceasta prezenta foarte mare doveste ura pe care o au romanii fata de Traian Basescu.
Ar trebui Traian Basescu sa isi dea demisia? Nu, dar s-ar putea sa o faca la schimb cu modificarea Constitutiei, acel vis al sau de a intra in istorie.
Ar trebui Crin Antonescu sa plece din politica? Da, daca isi va tine cuvantul, acea promisiune care a fost curajoasa si foarte europeana, dar pe cale sa devina penibila daca nu va fi dusa pana la capat.
Ca regula generala, pentru ca lucrurile sa curga pe un traseu normal, e bine de retinut ca un presedinte poate fi suspendat si apoi demis doar din motive juridice (inalta tradare si alte incalcari ale Constitutiei), indiferent de cat de prost este ca presedinte sau cat de urat este de popor.
Atat in 2007 cat si in 2012, Traian Basescu a fost suspendat pe motive politice, iar daca Romania ar fi o tara de judecatori intransigenti, la acest referendum ar fi trebui sa fie un vot masiv de "NU" demiterii, nu pentru ca Basescu nu ar merita asta ci pentru ca pur si simplu nu exista motive juridice dovedite pentru demiterea presedintelui, oricare ar fi el.
Pana una alta, Traian Basescu va reveni la Cotroceni, iar Victor Ponta si Crin Antonescu ar trebui sa inceapa sa cante deja celebru hit "Nu mi-e frica de Beau Beau".